Σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας: 3 ιστορίες

22 Αυγ. 2013 - 10:47 | Σχέσεις

Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές θρησκείες και με διαφορετικές συνήθειες που όμως έχουν καταφέρει να ζουν μέσα σε μια αρμονική σχέση. Τα προβλήματα όταν αυτά παρουσιάζονται προέρχονται από το περιβάλλον και τις προκαταλήψεις που έρχονται να δημιουργήσουν στρες στη σχέση και φυσικά δυσκολίες. Μια διαφορά που παρατηρούμε σε πολλά ζευγάρια και μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα κάποιες φορές είναι η διαφορά ηλικίας. Αλήθεια σε αυτή την περίπτωση, από πού προέρχονται οι δυσκολίες; Μπορεί μια τέτοια σχέση να επιβιώσει;

 

Γράφει ο ψυχολόγος, σύμβουλος σχέσεων Σαμ Χάμπουργκ

 

Δεν έχω κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ότι μια τέτοια σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει με όρους αρμονικούς. Αλλά η αίσθησή μου είναι ότι πέρα από κάποιο όριο ηλικίας μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Δεν είναι απλά ότι δεν υπάρχουν κοινά βιώματα όπως κοινά τραγούδια καλλιτεχνικά ρεύματα τρόποι ψυχαγωγίας. Η διαφορά ηλικίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν είναι αρκετά μεγάλη ώστε οι δυο σύντροφοι να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ζωής.

Το πιο κοινό παράδειγμα ένα που συναντώ όλο και πιο συχνά είναι η γυναίκα που βρίσκεται γύρω στα 30 και παντρεύεται κάποιον στα 50. Αυτή θέλει να αποκτήσει παιδιά και εκείνος δε θέλει είτε επειδή νιώθει αρκετά μεγάλος- «όταν το παιδί θα είναι 18 εγώ θα είμαι 70 λέει συνήθως» -είτε γιατί έχει ήδη αποκτήσει παιδί με κάποια πρώην γυναίκα.

Άλλο παράδειγμα είναι όταν η γυναίκα  γύρω στα 309 με 40 είναι αφοσιωμένη στην καριέρα της ενώ ο αρκετά μεγαλύτερος σύζυγος έχει αποτραβηχτεί από τον εργασιακό χώρο και μπαίνει σε σύνταξη. Εκείνος επιθυμεί την ησυχία θέλει να βρίσκεται συνέχεια σε κάποιο ήρεμο μέρος για να απολαμβάνει την χαλάρωση και την ξεκούραση που χρειάζεται εκείνη όμως είναι ακόμα μέσα στα πράγματα και ζει έντονα. Της είναι πολύ δύσκολο να αποτραβηχθεί.

Βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις. Γνωρίζω ένα ζευγάρι που ο άνδρας είναι αρκετά μεγαλύτερος από τη γυναίκα του και σε διαφορετικό στάδιο ζωής και παρόλα αυτά είναι πραγματικά εναρμονισμένοι. Αυτό που μετράει τελικά δεν είναι η διαφορά ηλικίας αλλά το αποτέλεσμα που έχει αυτή η διαφορά στο πόσο κοντά βρίσκονται οι σύντροφοι στις διαστάσεις της αρμονίας. Και όπως ο πρώτος και ίσως μεγαλύτερος Αμερικανό ψυχολόγος, Ο Γουίλιαμ Τζέιμς είπε κάποτε: «Η διαφορά που δεν κάνει καμία διαφορά, δεν είναι διαφορά». Έτσι εκεί που πρέπει να κρατάτε την προσοχή σας δεν είναι η διαφορά ηλικίας αλλά πόσο εναρμονισμένοι είσαστε.