Oι 7 τύποι των ερωτικών σχέσεων : Βρείτε τη δική σας

22 Αυγ. 2013 - 12:52 | Σχέσεις

Το μοντέλο του Sternberg  λέει  ότι καθώς  η σχέση σας ωριμάζει, ο παθιασμένος έρωτας μετατρέπεται   σε συντροφική αγάπη. Αν είστε τυχεροί, οι φλόγες του πάθους  μπορούν παραμένουν ζωντανές και έτσι θα βιώσετε την ολοκληρωμένη αγάπη .

Η ισχυρή σεξουαλική έλξη βοηθά κάπως τα πράγματα, αλλά το πιο σημαντικό για τις σχέσεις προκειμένου αυτές να κρατήσουν είναι η δέσμευση και η οικειότητα.  Τα συστατικά που δημιουργούν τις σωστές βάσεις για γερές σχέσεις είναι οι κοινοί στόχοι, το αίσθημα μοιράσματος με τον άλλον και φυσικά να μπορείς να απολαμβάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου με τον σύντροφο.

Συγκεκριμένα ο Sternberg  ανέπτυξε 7 τύπους ερωτικών σχέσεων

1.Ολοκληρομένος έρως : πάθος, δέσμευση ,οικειότητα

 

2.Κεραυνοβόλος έρως : πάθος μόνο

 

3.΄Αφρων έρως : πάθος και τη δέσμευση

 

4.Κενός έρως  : δέσμευση μόνο

 

5.Συντροφικός έρως  : οικειότητα και  δέσμευση

 

6.Ρομαντικός έρως  : οικειότητα και πάθος

 

7.Aρέσκεια  : οικειότητα μόνο

 

Kαι έχοντας αυτή τη θεωρία κατά νου μπορείτε να δείτε που ανήκει η σχέση σας!

1.Είστε μαζί για πολλά χρόνια, σας συνδέουν πολλά αλλά το πάθος δεν είναι το ίδιο όπως κάποτε.

2.Έχετε μια ισχυρή σεξουαλική σχέση έχετε και την ανάγκη για σωματική και ρομαντική επαφή μεταξύ τους, αλλά δεν αισθάνεστε  πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Δεν έχετε προγραμματίσει  το μέλλον σας μαζί, και στην πραγματικότητα δεν έχετε καν σκεφτεί ακόμη και για οποιαδήποτε μορφή μακροπρόθεσμης  δέσμευσης.

3.Είσαστε ήδη παντρεμένοι ή συζείτε  για μεγάλο χρονικό διάστημα και εξακολουθείτε να δείχνετε την αγάπη σας ο ένας  για τον άλλον, αλλά έχετε χάσει μεγάλο μέρος της συναισθηματικής σας επαφής, καθώς και της σεξουαλικής επιθυμίας  που κάποτε είχατε.

4.Μετά από περισσότερα από 6 χρόνια μαζί, είστε αγαπημένοι όσο ποτέ. Είστε κοντά ο ένας στον άλλον και αισθάνεστε πλήρης τόσο συναισθηματικά όσο και σεξουαλικά .

5.Είστε  μαζί  μόνο μερικούς μήνες, και  αισθάνεστε ότι συναισθηματικά δεμένοι αλλά από την άλλη νιώθετε ότι έχετε μέλλον ακόμα για να συζητήσετε για περαιτέρω δέσμευση.

6. Είστε ερωτευμένοι και έχετε μια έντονη σεξουαλική επιθυμία για το ένα το άλλο, είστε  πολύ κοντά συναισθηματικά, αλλά πρέπει ακόμη να συζητηθούν τυχόν μελλοντικά σχέδια που θα περιλαμβάνουν και  την απόφαση να δεσμευτείτε αποκλειστικά  ο ένας στον άλλο.

7.Είστε πολύ λίγο μαζί αλλά σχεδιάζετε να μείνετε μαζί. Θέλετε να  συνεχίσετε να έχετε  μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, αλλά  δεν αισθάνεσθει πολύ στενά συνδεδεμένοι συναισθηματικά

Ερμηνεία

1.Συντροφική αγάπη

 

2.Κεραυνοβόλως έρωτας

 

3. Κενή αγάπη

 

4. Ολοκληρωμένη αγάπη

 

5. Συμπάθεια

 

6. Ρομαντική αγάπη

 

7. Τρελή αγάπη