Ναυτίες εγκυμοσύνης: Αντιμετωπίστε τις αποτελεσματικά και φυσικά

07 Οκτ. 2013 - 14:32 | Γυναίκα

Η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι η πιο υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, αν δεν υπήρχαν οι πρωινές ναυτίες να ταλαιπωρούν τις μέλλουσες μαμάδες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο (για την ακρίβεια το ποσοστό όσων υποφέρουν και όσων όχι υπολογίζεται στο 50%-50%). Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως μετά τον τρίτο μήνα τα συμπτώματα υποχωρούν μέχρι που εξαφανίζονται. Τα ακόμα καλύτερα; Ότι ακόμα και αυτούς τους τρεις δύσκολους πρώτους μήνες, υπάρχουν ορισμένα... γιατροσόφια που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε κάπως καλύτερα.

Κράκερ με ουδέτερη γεύση ή φρυγανιές

Δοκιμάστε να φάτε μερικά κράκερ ή φρυγανιές το πρωί που ξυπνάτε, για να «τραβήξουν» τα υγρά του στομαχιού, πιείτε στη συνέχεια και ένα τσάι και μπορεί να αποφύγετε τη ναυτία.
Μικρά και συχνά γεύματα

Αντί να κάνετε μεγάλα γεύματα που μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία σας, προτιμήστε να τρώτε λίγο και συχνά.
Τζίντζερ

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που υποστηρίζουν ότι το τζίντζερ, π.χ. σε μπισκότα, τις βοήθησε να αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικά τις ναυτίες τους.
Δημητριακά ολικής άλεσης

Δοκιμάστε να φάτε ένα μικρό μπολ με λίγο γάλα και δείτε τα αποτελέσματα.
Πρωινό στο κρεβάτι

Πέρα από το ότι θέλετε να σας καλομαθαίνει, πείτε στον σύντροφό σας να σας φέρνει πρωινό στο κρεβάτι, πριν ακόμα σηκωθείτε. Αφού φάτε, πιείτε παγωμένο νερό και μπορεί να νιώσετε πολύ καλύτερα.
Ξεθυμασμένη λεμονάδα

Πιθανώς έχετε ακούσει ότι στις στομαχικές ενοχλήσεις μπορεί να βοηθήσει η ξεθυμασμένη κόλα. Αν είστε έγκυος, όμως, προτιμήστε την ξεθυμασμένη λεμονάδα. Έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματική.
Βιταμίνη Β

Κάποιοι γυναικολόγοι συνιστούν βιταμίνες Β6 και Β12 από την αρχή της εγκυμοσύνης για να αποφεύγονται οι ναυτίες.
Απλοί υδατάνθρακες

Αν υποφέρετε από ναυτία πολλές φορές μέσα στη μέρα, προσπαθήστε βασικό στοιχείο στα γεύματά σας να είναι απλές τροφές, χωρίς λιπαρά, και πλούσιες σε υδατάνθρακες, π.χ. ψητές πατάτες ή μία απλή ομελέτα.
Καθαρός αέρας

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν έχετε ναυτία είναι να ανοίξετε παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας.
Βαθιές ανάσες

...αφού έχετε ανοίξει τα παράθυρα.
Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές και τον καπνό

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μυρίζετε οτιδήποτε σας προκαλεί ναυτία.
Μυρίστε λεμόνια

Λένε ότι είναι από τις λίγες έντονες μυρωδιές που μπορούν να βοηθήσουν. Δοκιμάστε, μάλιστα, να βάλετε μία-δύο φέτες λεμόνι στο νερό ή στο τσάι σας.
Ξεκούραση και χαλάρωση

Μην πιέζετε τον εαυτό σας αν νιώθετε ναυτία. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά και τη στιγμή εκείνη βρείτε κάποιον τρόπο για να χαλαρώσετε, π.χ. αν έχετε σηκωθεί για να πάτε στη δουλειά, ξαπλώστε πάλι και ενημερώστε ότι θα αργήσετε.
Μην κάθεστε να υποφέρετε

Αν υποφέρετε από τρομερές ναυτίες, μην τις αφήσετε να σας καταβάλουν, γιατί κινδυνεύετε να αφυδατωθείτε από τους συχνούς εμετούς. Μιλήστε στο γυναικολόγο σας, στη μαία σας και με άλλες μαμάδες για να σας δώσουν κάθε πιθανή συμβουλή και βοήθεια.