Θηλάζω αλλά δεν έχω πολύ γάλα. Τι μπορώ να κάνω;

24 Οκτ. 2013 - 14:48 | Γυναίκα

Το μωρό μου είναι 15 ημερών και θα ήθελα να το θηλάσω αποκλειστικά. Προς το παρόν δεν έχει κατέβει πολύ γάλα, με αποτέλεσμα το μωρό να περνά πολύ ώρα στο στήθος και να πεινά κάθε 1,5 ώρα. Να του δώσω συμπλήρωμα ή μετά θα συνηθίσει σε αυτό και δεν θα θέλει το γάλα μου; Ισχύει πως αν το μωρό «τραβά» από το στήθος γάλα σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, πέφτουν οι ρυθμοί που το παράγει ο οργανισμός; Υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το γάλα μου και πώς;

Η παραγωγή του γάλακτος διεγείρεται από τις θηλαστικές κινήσεις που κάνει το μωρό στις θηλές των μαστών. Επιβάλλεται συνεπώς να βάζετε το μωρό να θηλάσει. Αν το γάλα δεν του φτάνει, μπορεί να λάβει συμπλήρωμα. Αν όμως θέλετε να συνεχίζει να θηλάζει μητρικό γάλα, θα το βάζετε συνεχώς στο στήθος. Το μωρό δεν θα συνηθίσει το συμπλήρωμα αν το βάζετε στο στήθος.
Μην τρομοκρατηθείτε και μην νομίσετε ότι δεν έχετε πολύ γάλα. Αυτό συνήθως δεν κρατάει πολύ. Οι έξι πρώτες εβδομάδες είναι χρόνος προσαρμογής τόσο για το μωρό σας, όσο και για σας. Σύντομα το μωρό σας θα κανονίσει μόνο του τα γεύματά του. Θα σταματήσει τα βραδινά του, θα αραιώσει τα ημερήσια του και εσείς θα έχετε πετύχει το σωστό θηλασμό.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν θα πρέπει να καταναλώνετε πικάντικα φαγητά, αλκοόλ, ζάχαρη και καφέδες, και φυσικά να μην καπνίζετε.

 

eliashintipas@yahoo.gr