Επικαιρότητα:

Φοβάται το παιδί σας τα ζώα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε ως γονείς

04 Απρ. 2014 - 16:17 | Παιδιά

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψετε την αιτία που τους προκαλεί. Ο υπερβολικός φόβος για τα σκυλιά ή τις γάτες μπορεί να οφείλεται στον υπερπροστατευτισμό ή στους φόβους των γονέων που βλέπουν κινδύνους παντού με αποτέλεσμα το παιδί να καταλήγει να πιστεύει ότι ο κόσμος είναι ένας χώρος εχθρικός, στον οποίο πρέπει να προσέχει πολύ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η παρουσία σας καθώς και η συμπεριφορά σας δημιουργεί στο παιδί σιγουριά όταν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά κάτι άγνωστο και ανησυχητικό όπως μπορεί να είναι ένα ζώο.

Όταν συναντάτε ένα σκυλάκι που το παιδί φοβάται πληροφορήστε το ήρεμα πώς πρέπει να φέρεται στο ζώο και ενθαρρύνετέ το να το κάνει στην αρχή μαζί σας.

Να δείχνετε κατανόηση αν το παιδί προτιμά να διατηρεί απόσταση. Δεν πρέπει να το κοροϊδεύετε ή να θυμώνετε μαζί του. Πρέπει να του εκφράζετε την εμπιστοσύνη σας και τη βεβαιότητα ότι κι αυτό θα μάθει να χαίρεται την επαφή με τα ζώα.

Αφήστε το να παρακολουθεί άλλα παιδάκια που παίζουν με ζωάκια.

Δείξτε του εικονογραφημένα βιβλία σχετικά με ζωάκια που θα συνοδεύονται με ευχάριστα κείμενα.

Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις να πλησιάσει και να χαϊδέψει κάποιο κουταβάκι χωρίς βέβαια να το πιέσετε ώστε να νιώσει πως αυτό ανταποκρίνεται στα χάδια του.

Να θυμάστε ότι πρέπει να το επαινείτε για κάθε πρόοδο στην υπερνίκηση του φόβου του.