Επικαιρότητα:

Έμφραγμα: συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

16 Απρ. 2014 - 09:41 | Υγεία

Το έμφραγμα δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση αλλά και γυναικεία. Δείτε, ποια συμπτώματα προειδοποιούν και λάβετε τα μέτρα σας...


Η σύνδεση συγκεκριμένων ασθενειών με ένα φύλο, δεν είναι μόνο λανθασμένη, αλλά κυρίως επικίνδυνη. Η πεποίθηση πως στις γυναίκες δεν συνηθίζεται το έμφραγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφορία συμπτωμάτων που πιθανώς να είναι ενδείξεις προβλημάτων στην καρδιά.

Μην θεωρείτε λοιπόν, πως μόνο ο σύντροφός σας κινδυνεύει από έμφραγμα, καθώς προβλήματα στην καρδιά απασχολούν πολλά εκατομμύρια κόσμου και των δυο φύλων. Τα συμπτώματα ωστόσο στις γυναίκες διαφοροποιούνται ελαφρώς από εκείνα των αντρών, γι’ αυτό και θέλουν διπλή προσοχή. Η καρδιά μας στέλνει τα μηνύματα και το μόνο που μένει από εμάς είναι να τα «διαβάσουμε». Ακολουθεί λοιπόν το σχετικό «αλφάβητο», που θα βοηθήσει να γλιτώσουμε τα χειρότερα...

Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται και στους άντρες, ενώ σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 42% των γυναικών που έπαθαν έμφραγμα είχαν παρατηρήσει προβλήματα με την αναπνοή τους, πιο πριν. Αυτό που, ωστόσο, διαφοροποιεί τις γυναίκες από τους άντρες σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι το λαχάνιασμα δεν συνοδεύεται από πόνους στο στήθος. Πιο συγκεκριμένα, η δύσπνοια που υποννοεί έμφραγμα εμφανίζεται ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο ύπαρξης.

Πόνοι στο πάνω μέρος του σώματος

Πόνοι στον αυχένα, την πλάτη, το σαγόνι, τα χέρια (περισσότερο το αριστερό)  και τους ώμους είναι συχνό σύμπτωμα εμφράγματος στις γυναίκες. Η καρδιά δεν έχει τόσα νεύρα ώστε να «πονέσει», γι’ αυτό και ακτινοβολεί τον πόνο σε άλλα σημεία σημεία του σώματος, κυρίως στο πάνω  μέρος του κορμού.

Ναυτία, εμετός και αναστατωμένο στομάχι

Ένα σύμπτωμα που συχνά παρερμηνεύεται είναι αυτό που σχετίζεται με στομαχικές διαταρραχές, όπως είναι οι καούρες και η δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει επειδή εμποδίζεται η ροή του αίματος στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία και είναι σύνηθες τα προκληθέντα συμπτώματα να αποδίδονται λανθασμένα σε κάτι που έφαγε το άτομο, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για καρδιακή δυσλειτουργία.

Κόπωση και προβλήματα στον ύπνο

Σημάδια κούρασης χωρίς προφανή λόγο παρατηρούνται στις μισές περιπτώσεις γυναικών που παθαίνουν έμφραγμα. Αδικαιολόγητη κόπωση και διαταρραγμένος ύπνος για μέρες, είναι πιθανές ενδείξεις επικείμενου εμφράγματος.

Συμπτώματα κρυολογήματος

Εαν ξυπνήσετε ένα πρωί και νιώθετε πως δεν έχετε την ενέργεια να ακολουθήσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα και έχετε σημάδια κούρασης, που θυμίζουν ίωση, έχετε υπόψη σας πως ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας και καλά θα κάνετε να το ελέγξετε.

Κρύος ιδρώτας

Ένα σύμπτωμα που μοιάζει να ανησυχεί αρκετά όσες γυναίκες το παθαίνουν είναι ο κρύος ιδρώτας. Ξεσπάσματα κρύου ιδρώτα δεν είναι συνηθισμένα σε ένα υγιές άτομο, γι’ αυτό και είναι ένα από τα συμπτώματα που αποτελεσματικά προειδοποιούν για την εμφάνιση εμφράγματος. Καλό θα είναι να έχουμε υπόψη αν το άτομο διανύει την εμμηνόπαυση, η οποία επίσης έχει παρόμοια συμπτώματα.

Πόνοι και βάρος στο στήθος

Αν και δεν είναι τόσο συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες, όσο είναι στους άνδρες, είναι ένα από τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια. Ένας οξύς πόνος στο στήθος που μοιάζει  να επιμένει είναι πάντα ανησυχητικός και θα πρέπει να ελέγχεται.

Ίλιγγος ή ζαλάδα

Ακόμα ένα όχι τόσο γνωστό σύμπτωμα εμφράγματος είναι η ζαλάδα. Σε σχετική έρευνα το 39% των γυναικών που έπαθαν έμφραγμα, ανέφεραν πως η ζαλάδα επιδεινωνόταν όσο εξελισσόταν το έμφραγμα, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες ανέφεραν πως εμφάνισαν και τάσεις λιποθυμίας.