Επικαιρότητα:

Τα ψάρια ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού

25 Ιουλ. 2014 - 08:45 | Διατροφή

Σύμφωνα με μια ιατρική έρευνα, οι γυναίκες που τρώνε δύο μερίδες «παχιά» ψάρια την εβδομάδα μπορεί να αποκομίζουν, κάποια προστασία, έναντι του καρκίνου του μαστού.

Η προσθήκη των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που παρέχουν στην εβδομαδιαία διατροφή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως του συγκεκριμένου καρκίνου κατά 14%.

Όπως αναφέρει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν τα στοιχεία από 26 προγενέστερες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότερες από 800.000 γυναίκες, οι 20.000 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές εστιάσαν στις διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και στα επίπεδά τους στο αίμα των γυναικών.

Έτσι διαπίστωσαν πως ανά 0,1% των ημερήσιων θερμίδων που προερχόταν από ψάρια, μειωνόταν κατά 5% ο κίνδυνος καρκίνος του μαστού - με την μέγιστη μείωση να φτάνει το 14% μεταξύ των γυναικών που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια και εκείνων που έτρωγαν δύο μερίδες την εβδομάδα.

Η μείωση του κινδύνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες των ασιατικών μελετών, πιθανώς διότι η κατανάλωση ψαριού είναι πολύ υψηλότερη στην Ασία απ’ ό,τι στη Δύση.

Περαιτέρω αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι τα πιο αντικαρκινικά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από «παχιά» ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο τόνος και οι αντζούγιες.

Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους ότι η μελέτη τους παρέχει «στέρεα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία» ότι η κατανάλωση ψαριών επηρεάζει τη συχνότητα του καρκίνου του μαστού.