Και οι σκύλοι ζηλεύουν!

25 Ιουλ. 2014 - 09:52 | Συμβαίνει γύρω μας

Η ζήλια μπορεί τελικά να μην αποτελεί μόνο ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα τα σκυλιά γίνονται εντελώς κτητικά, όταν πρόκειται για την αγάπη του αφεντικού τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τα αφεντικά σκύλων να δείξουν τρυφερότητα σε λούτρινα ζώα. Τα αληθινά κουτάβια που συμμετείχαν στην έρευνα αντέδρασαν δαγκώνοντας ή απωθώντας τα ζωάκια-παιχνίδια, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Diego (UCSD). Το χαρακτηριστικό αυτό της ζήλιας έβγαινε στην επιφάνεια μόνο όταν τα αφεντικά έδιναν προσοχή στα λούτρινα ζώα και όχι όταν ασχολιόντουσαν με τυχαία αντικείμενα. Βέβαια, τα ψεύτικα αυτά σκυλάκια ήταν κατασκευασμένα να δαγκώνουν, να κλαψουρίζουν και να κουνούν την ουρά τους.

Δεδομένου ότι η ζήλια θεωρείται ότι είναι ένα συναίσθημα που απαιτεί πιο σύνθετη σκέψη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο πρωταρχική μορφή ζήλιας ειδικά στους σκύλους , καθώς και σε ορισμένα άλλα κοινωνικά ζώα, η οποία να βοηθάει να προστατευτούν οι δεσμοί αγάπης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «PLOS ONE».