Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει υπογονιμότητα;

25 Ιουλ. 2014 - 10:02 | Άνδρας

Σύμφωνα με ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι συμβουλές τροποποίησης του τρόπου ζωής με στόχο την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας όχι μόνο μπορεί να αποβούν μάταιες, άλλα και να καθυστερήσουν την υιοθέτηση άλλων επιλογών.

Γράφει ο  ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία δεν επηρέασαν την ποιότητα του σπέρματος. Η επιλογή άνετων εσωρούχων, όμως, βρέθηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενθαρρύνουν τους ιατρούς να προειδοποιούν τους άνδρες για την επίδραση του καπνίσματος, του αλκοόλ και της περιστασιακής χρήσης ουσιών στο σπέρμα τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν το βαθμό αυτής της επίδρασης. Σύγκριναν ως προς τον τρόπο ζωής τους 939 άνδρες με φτωχή ποιότητα σπέρματος και 1.310 άνδρες με φυσιολογικό σπέρμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαφορά στον αριθμό των κινούμενων σπερματοζωαρίων ανάμεσα στους ασθενείς που δεν κάπνισαν ποτέ και σε αυτούς που έκαναν 20 τσιγάρα την ημέρα ήταν πολύ μικρή.

Παράλληλα, πολύ λίγα ήταν τα στοιχεία που έδειχναν ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η περιστασιακή χρήση ουσιών επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για επιλογές του τρόπου ζωής που σχετίζονται άμεσα με τη γενική υγεία, αλλά πιθανόν δεν έχουν μεγάλη επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Η μελέτη αυτή αντικρούει την προτεραιότητα που δίνεται στη συμβουλευτική προσέγγιση για την αλλαγή του τρόπου ζωής με σκοπό τη βελτίωση της γονιμότητας, αναδεικνύοντας ότι οι συνήθεις ύποπτοι μπορεί να μην είναι τόσο ένοχοι σε αυτή την περίπτωση.

Η καθυστέρηση μάλιστα του ζευγαριού να λάβει μια θεραπεία υπογονιμότητας προκειμένου να αλλάξει πρώτα τον τρόπο ζωής του, ενώ δεν υπάρχει σαφής απόδειξη για την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής, μπορεί να είναι πολύ κρίσιμη, ιδιαίτερα εάν ο χρόνος συνιστά παράγοντα πίεσης.

Υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι της γονιμότητας, όπως είναι το μέγεθος και το σχήμα των σπερματοζωαρίων, καθώς και η ποιότητα του γεννητικού τους υλικού, οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν στην παρούσα μελέτη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι σημαντικό οι άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να προσέχουν το βάρος τους και να περιορίσουν τον καπνό και το αλκοόλ. Δεν χρειάζεται όμως να υιοθετήσουν μια ασκητική ζωή προκειμένου να γίνουν πατέρες.