Γουλίτσες! Ορίστε τι χρειάζεται να ξέρεις!

26 Ιουλ. 2014 - 12:29 | Παιδιά

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που θα βλέπετε λεκέδες τόσο στα δικά σας όσο και στα ρούχα του μωρού σας. Οι γουλιές είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα μωρά. Πότε πρέπει όμως να ανησυχήσετε;

Πολλά μωρά κάνουν αναγωγές ή βγάζουν μερικές γουλιές απ' το γάλα τους. Αυτό συμβαίνει μαζί με αέρια, στη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, με κάποια να βγάζουν περισσότερο γάλα από ότι τα άλλα. Είναι αρκετά συνηθισμένο και συνήθως η ποσότητα δεν είναι τέτοια που να επηρεάσει την πρόσληψη της τροφής τους. Αν όμως οι αναγωγές είναι μεγαλύτερες σε ποσότητα, τότε ίσως να χρειάζονται μικρότερης ποσότητας και συχνότερα γεύματα. Να θυμάστε πως όταν μια μικρή ποσότητα γάλακτος χύνεται δείχνει περισσότερη. Για να δείτε πως φαίνεται ρίξτε 2 – 3 κουταλιές του γλυκού γάλα στο τραπέζι της κουζίνας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Παρότι η παλινδρόμηση μπορεί να είναι κάπως ανησυχητική τις πρώτες φορές που θα την αντιμετωπίσετε, στην πραγματικότητα είναι αρκετά συνηθισμένη στα μωρά. Για να καταλάβετε τι την προκαλεί, είναι σημαντικό να έχετε μια εικόνα για τη λειτουργία του οργανισμού. Αν είναι τακτικές καλό θα είναι να επισκευθείτε τον παιδίατρό σας.

Τα μωρά που βγάζουν γουλίτσες απ' το γάλα τους, συνήθως το συνεχίζουν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Απο εκεί και πέρα θ' αρχίσουν να το ξεπερνούν και θα ξεκινήσει ο απογαλακτισμός οπότε και θα καταναλώνουν περισσότερες στερεές τροφές. Για τους πρώτους έξι μήνες, όμως, καλό θα είναι να έχετε κοντά σας σαλιάρες και πανάκια για να προστατευθείτε και εσείς και το μωρό σας!

Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο της αναγωγές.
Φροντίστε να μην τρώει λαίμαργα και γρήγορα.
Να μην κουνιέται και να είναι σε όρθια θέση.
Αν του δίνετε ξένο γάλα το μπιμπερό να το δίνετε κάθετα ώστε να μην πέρνει αέρα.
Μην δίνετε όλο το γάλα μαζί.Να διακόπτετε στην μέση το γεύμα του.
Μην πιέζετε το μωρό να πιει όλο το γάλα ή να αδειάσει το μπουκάλι. Να είστε σίγουρες πως αν πεινάει θα βρει τρόπο να σας το δείξει.
Μετά απο κάθε γεύμα να κρατάτε το μωρό σε όρθια θέση για περίπου 10 λεπτά.
Αν είναι τακτικές οι γουλιές του φροντίστε να είναι ανασηκωμένο το πάνω μέρος του στρώματος της κούνιας.
Να βάζετε το μωρό να κοιμάται σε πλάγια θέση αριστερά.