Πέντε μύθοι γύρω από την ενυδάτωση

28 Ιουλ. 2014 - 18:22 | Υγεία

Το γνωστό άσμα μπορεί να λέει "ζέστη και νιώθω σέξι", αλλά προφανώς αυτός που το έγραφε δεν είχε στο μυαλό του τους στριμωγμένους ανθρώπους σε ένα βαγόνι του τραμ, ούτε και την αίσθηση ότι σιγά σιγά λιώνεις καθώς προχωράς στο κέντρο της πόλης μέρα μεσημέρι. Οπότε ναι, όταν έχει ζέστη δεν νιώθουμε σέξι, αλλά στάζουμε ιδρώτα. Άρα πού καταλήγουμε; Στο ότι πρέπει να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας συνεχώς αυτή την καυτή περίοδο.

ADVERTISEMENT

Γιατί το νερό βοηθά στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός μας και τη συνολική λίπανση του οργανισμού. Γιατί όταν είμαστε ενυδατωμένες το σύστημά μας αποβάλλει οτιδήποτε δεν χρειάζεται και διατηρεί μία καλή αρτηριακή πίεση και έναν καρδιακό ρυθμό. Το νερό επίσης βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Ωστόσο υπάρχουν και μερικοί μύθοι γύρω από το όλο ζήτημα και αυτούς και θα σας πούμε με το νι και με το σίγμα.

Μύθος #1: Πίνε οχτώ ποτήρια νερό καθημερινά

Ένα πράγμα που οι άνθρωποι έχουν παρανοήσει είναι πως πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα όλοι μας. Δεν είμαστε όμως όλοι το ίδιο και άρα και ο αριθμός 8 είναι μεταβλητός. Η ποσότητα του νερού που πραγματικά χρειάζεστε ανά ημέρα εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες, το είδος των ρούχων που φοράτε (ναι, είναι αλήθεια), και την ένταση της άσκησης και τη διάρκεια της. Σε γενικές γραμμές, το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά περίπου 2,7 λίτρα νερό ανά ημέρα για τις γυναίκες και 3,5 λίτρα για τους άνδρες. Παρόλα αυτά, το Ινστιτούτο προτείνει ότι στην καθημερινή ζωή, οι περισσότεροι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενυδάτωσης του σώματός τους, απλά ακολουθώντας τη δίψα τους.

Μύθος #2: Πίνε νερό όταν διψάς

Η δίψα μπορεί να είναι ένα σημάδι της αφυδάτωσης, αλλά όχι πάντα - μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει απλά πως θέλει να πιεις ένα αναψυκτικό η γυναίκα. Πίνοντας νερό όταν διψάς είναι όλα ωραία και καλά, αλλά μην κάνεις το ίδιο όταν γυμνάζεσαι ή χάνεις κιλά ιδρώτα. Η άσκηση μπορεί να να σε παραπλανήσει και να σε κάνει να νιώθεις πως δεν διψάς ακόμα και όταν πεθαίνεις της δίψας.

Μύθος #3: Τα τονωτικά ποτά είναι ό,τι καλύτερο

Το τι να πιεις εξαρτάται από το τι κάνεις. Αν κάνεις μία υψηλής έντασης άσκηση, όπως τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ένα ποτό που περιέχει νάτριο και ηλεκτρολύτες μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα σου υγρά. Όμως, είναι ακόμα πιο υγιεινό να πιεις νεράκι και στη συνέχεια, μετά την προπόνηση, να φας κάτι θρεπτικό, που να είναι πλούσιο σε νάτριο ή κάλιο: μπανάνες, φέτες πορτοκαλιού, ή ανάλατοι ξηροί καρποί.

Και ένα καλό νέο για όσες αγαπούν τον καφέ: Έρευνες έχουν δείξει ότι μερικά  φλιτζάνια καφεϊνούχων ποτών μπορεί να σε βοηθήσει να ανταποκριθείς στις καθημερινές ανάγκες σε νερό. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι μέτριες ποσότητες ποτών που περιέχουν καφεϊνη, δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ενυδάτωσης σας, αλληλούια. Και πάλι όμως εμείς προτιμάμε το νερό γιατί δεν έχει θερμίδες!

Μύθος #4: Τα καθαρά ούρα σημαίνουν υγεία

Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι η σωστή ενυδάτωση οδηγεί σε τελείως καθαρά ούρα. Αυτό εν μέρη είναι αλήθεια. Ένα υγιές χρώμα μπορεί να κυμαίνεται από διάφανο μέχρι ένα ελαφρύ, κιτρινωπό χρώμα σαν της λεμονάδας. Τα σκούρα ούρα δεν σημαίνουν απαραίτητα αφυδάτωση. Ωστόσο να ρίχνεις μία κλεφτή ματιά και αν τα ούρα σου έχουν αυτή την βαθιά χρυσή απόχρωση, φρόντισε να πίνεις νερό ώστε να πηγαίνεις στην τουαλέτα κάθε δύο με τέσσερις ώρες.

Μύθος #5: Πρόβλημα αφυδάτωσης έχουν μόνο οι ηλικιωμένοι

Παρά το γεγονός ότι από αφυδάτωση απειλούνται κυρίως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες, παρόλα αυτά μπορεί να συμβεί και σε υγιείς ενήλικες και ειδικά σε εκείνους που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα ή σε αυτούς που αθλούνται έντονα με ζέστη και υγρασία. Σημάδια που σου δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα είναι η υψηλή θερμοκρασία, η έξαψη, η ταχυπαλμία, η γρήγορη αναπνοή, η ζάλη και η γενικότερη αδυναμία. Εάν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, σταμάτα αυτό που κάνεις και αναπλήρωσε τα χαμένα σου υγρά.

Πηγή: ladylike.gr