Καλοκαιρινή σαλάτα με πλιγούρι

29 Ιουλ. 2014 - 19:52 | Συνταγές

Εκτός από νόστιμο και ελαφρύ, το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

 

 

Η νιασίνη που περιέχεται στο πλιγούρι είναι απαραίτητη για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας. Περιέχει και  βιταμίνη E, που ως γνωστόν βοηθά  στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τέλος το πλιγούρι θα σας «εξοπλίσει» με κάλιο, φώσφορο και μεταλλικά στοιχεία, όπως  σίδηρο, μαγνήσιο και  ψευδάργυρο.

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι

1 κίτρινη πιπεριά

1 μεγάλο κολοκυθάκι

1  κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Θυμάρι

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράστε το πλιγούρι και αφήστε το να στραγγίξει και να κρυώσει.

Βάλτε το φούρνο  στους 200 βαθμούς.

Κόψτε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές,  το κολοκυθάκι, το κρεμμύδι.

Τρίψτε τα σκόρδα και χτυπήστε τα με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σ' ένα αντικολλητικό ταψάκι ψήστε τα λαχανικά,  ανακατεύοντας πρώτα  με το μείγμα ελαιόλαδου και σκόρδου.

Αφήστε τα 25 λεπτά και αφού τα βγάλετε από τη φωτιά, χτυπήστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξίδι.

Ανακατέψτε το πλιγούρι με τα ψημένα λαχανικά και τους χυμούς τους, το λαδόξιδο, προσθέστε  το θυμάρι, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

TIP: Σερβίρετε τη σαλάτα μετά από μισή ωρίτσα, ώστε να βγάλει όλα της τα αρώματα