Επικαιρότητα:

Πέντε καθημερινές συνήθειες που σας αφαιρούν ενέργεια

14 Αυγ. 2014 - 18:19 | Συμβαίνει γύρω μας

Στηριζόμαστε στην ενέργεια για να τα βγάλουμε πέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας, του έτους και γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας εξαντλήσει, αυτή είναι όμως μόνο μία αιτία πίσω από τους λόγους που είμαστε κουρασμένοι. Ας δούμε τι άλλο μπορεί να δημιουργεί χρόνια κούραση.

Δεν πίνετε νερό
Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση στα επίπεδα ενέργειας. Ίσως αυτό προκαλεί έκπληξη, αλλά η αφυδάτωση κάνει το αίμα πιο πυκνό που σημαίνει ότι η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μυς και τα όργανά σας και τελικά να σας ρίξει.

Δεν τρώτε πρωινό
Δεν έχει τυχαία τη φήμη του πιο σημαντικού γεύματος της μέρας. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να σας αφήσει χωρίς διάθεση για όλη την υπόλοιπη μέρα. Βασιζόμαστε στο πρωινό για να επαναφέρει τον μεταβολισμό μας μετά από έναν καλό ύπνο. Το σώμα συνεχίζει να καίει όσο κοιμόμαστε μέσω του φαγητού και των θρεπτικών συστατικών και μας αφήνει εξαντλημένους το πρωί. Ένα γεύμα αμέσως μετά το ξύπνημα είναι σημαντικό για να αναπληρώσετε τα εξαντλημένα επίπεδα ενέργειας και να αναζωογονήσετε το σώμα.

 

Έχετε πιει ένα ποτό για να χαλαρώσετε
Πολλοί ενήλικες απολαμβάνουν ένα αλκοολούχο ποτό μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς ώστε να χαλαρώσουν πριν πάνε για ύπνο. Ωστόσο το αλκοόλ μπορεί να διακόψει πραγματικά τον ύπνο σας το βράδυ. Αρχικά, συμπιέζει το νευρικό σύστημα και παράγει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα που σας βοηθά να κοιμηθείτε. Καθώς όμως διασπάται ενώ κοιμάστε θα δώσει στο σώμα σας ένα κύμα ενέργειας και είναι πιθανό να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα.

Ξενυχτάτε τα Σαββατοκύριακα
Η αλλαγή του κύκλου του ύπνου σας το Σαββατοκύριακο μπορεί να σας αφήσει κουρασμένους την Δευτέρα. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τους ανθρώπους να μείνουν μέσα και να κοιμηθούν νωρίς για να αποφύγουν την κούραση της Δευτέρας, αλλά το να μείνετε σχετικά κοντά στην ώρα που κοιμάστε ή έστω που ξυπνάτε τις καθημερινές είναι σημαντικό για το σώμα σας. Κρατώντας το ωράριο του ύπνου σας θα νιώθετε φρέσκοι όλη την ημέρα.

 

Τσεκάρετε το κινητό σας το βράδυ
Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών μπορούν στην πραγματικότητα να θέσουν εκτός λειτουργίας το ωράριο του ύπνου σας. Το σώμα σας ακολουθεί συνήθως τον κανόνα όταν υπάρχει φως να ξυπνά και όταν είναι σκοτάδι να πηγαίνει για ύπνο. Η λάμψη από τις εξελιγμένες συσκευές τεχνολογίας που μας περιβάλλουν μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να κάνει δύσκολο για το σώμα να ηρεμήσει.

Η λύση
Τώρα που ξέρετε τι κάνετε λάθος, ας μάθουμε τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώτε καλά. Ο γενικός κανόνας για τρόφιμα υψηλής ενέργειας είναι να τρώτε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά επίπεδα στο γλυκαιμικό δείκτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά τη διακύμανση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σύμφωνα με τα τρόφιμα που καταναλώνονται. Οι τροφές με υδατάνθρακες που διασπώνται πιο αργά και απελευθερώνουν γλυκόζη σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος τείνουν να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και προσφέρει μια γερή δόση ενέργειας, η οποία όμως συντρίβεται απότομα. Αυτή η αστάθεια θα σας εξαντλήσει και για το λόγο αυτό για να διατηρήσετε την ενέργειά σας πρέπει να αναζητήσετε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι οι ντομάτες, τα blueberries, τα μαύρα φασόλια, τα καρύδια και η βρώμη.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ενέργεια δεν αναφέρεται μόνο στη σωματική δύναμη και την εγρήγορση αλλά και την ψυχική υγεία. Είναι εύκολο να παραβλέψουμε το στρες και το άγχος ως μια αιτία παρατεταμένης κούρασης, αλλά αυτό μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά επιβλαβές. Η άσκηση αυξάνει τη δύναμη, την αντοχή και την ενέργεια και αυτή η εξέλιξη δεν προσφέρει μόνο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς σας αλλά και μια εισροή ενδορφινών, ενισχύοντας τόσο την ενέργεια όσο και τη διάθεσή σας.