Γιατί ένα παιδί δεν κοιμάται όλο το βράδυ;

30 Αυγ. 2014 - 13:18 | Παιδιά

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν το παιδί σας δεν κοιμάται όλο το βράδυ. Στην αρχή της ζωής του ένα μωρό πάντα ξυπνάει κάθε 2 με 3 ώρες. Από 3 μηνών έως 6 τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται 6 ώρες συνεχόμενες κάθε βράδυ χωρίς να ξυπνούν ενώ όσο μεγαλώνουν θα δείτε πως οι ώρες συνεχόμενου ύπνου ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Υπάρχουν ωστόσο παιδιά που από τη φύση τους χρειάζονται λιγότερο ύπνο ενώ οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συχνές στην παιδική ηλικία και κατά κανόνα υποχωρούν μετά τα 6-7 χρόνια.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει την διαφορά μέρας με νύχτα. Στον μεσημεριανό του ύπνο, μην κλείνεται το παντζούρι ούτε την πόρτα και κάνετε θορύβους που κάνατε και πριν το παιδί. Την νύχτα ωστόσο διατηρήστε πλήρη ησυχία, ακόμη και όταν θα κλαίει για να του αλλάξετε την πάνα. Μην πιάσετε κουβέντα μαζί του και μην το παρηγορήσετε με λόγια. Μείνετε σιωπηλή ώστε να μάθει πως την νύχτα δεν γίνεται τίποτε το ενδιαφέρον. Επίσης κάντε τον βραδινό ύπνο ρουτίνα και ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα.

Εάν μέχρι την ηλικία των 6 ετών το παιδί σας δεν κοιμάται κατά την διάρκεια της νύχτας, τότε πολύ πιθανό να πάσχει από διαταραχές ύπνου. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να απευθυνθείτε εγκαίρως σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει με τα προβλήματα ύπνου, καθώς αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση το παιδί σας μπορεί να πάσχει από αυτές τις διαταραχές για το υπόλοιπο της ζωής του!