Επικαιρότητα:

Ροφήματα κίνδυνος για την υγεία των δοντιών

01 Σεπ. 2014 - 09:28 | Υγεία

Επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία των δοντιών, προειδοποιούν τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης φαινομενικά υγιεινών ροφημάτων όπως, φρουτοχυμών, αθλητικών ποτών και άλλων όξινων ροφημάτων, τα οποία σχηματίζουν μια «τριπλή απειλή» για εμφάνιση μόνιμων βλαβών στα δόντια των παιδιών και των εφήβων.

Για πρώτη φορά οι ερευνητές έδειξαν ότι κατά την έκθεση των δοντιών σε υψηλή οξύτητα, δημιουργούνται μόνιμες βλάβες από τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η υψηλή κατανάλωση όξινων ροφημάτων σε συνδυασμό με το «τρίξιμο» των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτα και την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου στο στόμα αποτελούν τρεις παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική και μη-αναστρέψιμη βλάβη των δοντιών.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η οδοντική διάβρωση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες και συχνά η διαπίστωσή του γίνεται αφού έχει ήδη επέλθει εκτεταμένη φθορά των δοντιών.

Η διάβρωση αυτή αφενός μπορεί να θέσει σε μακροχρόνιο κίνδυνο την οδοντική υγεία και συχνά απαιτεί πολύπλοκή και εκτενή θεραπευτική παρέμβαση, αλλά από την άλλη μπορεί να προληφθεί με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η έκθεση των δοντιών σε υψηλή οξύτητα, προκαλεί μόνιμες βλάβες στο σμάλτο από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα.

Επομένως, δεν αρκεί τα παιδιά ή οι έφηβοι να πλένουν τα δόντια τους μισή ή μία ώρα μετά την κατανάλωση κάποιου αναψυκτικού, χυμού ή άλλου όξινου ροφήματος, καθώς η ζημιά έχει ήδη γίνει. Συνεπώς η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αναφορικά με τους χυμούς, προτείνεται η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων έναντι των φρουτοχυμών.

ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr