Πρόκειται για το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα όλων, και κυρίως των γυναικών. Το ψωμί παχαίνει; Έτσι, τουλάχιστον τείνουμε να πιστεύουμε οι περισσότεροι. Σύμφωνα με μεγάλη αυστραλέζικη έρευνα το 20%  των γυναικών νοιώθουμε ενοχές όταν τρώμε ψωμί, το 28% το λατρεύουμε, αλλά το αποφεύγουμε για να μην παχύνουμε, το 58% πιστεύουμε ότι μας παχαίνει, το 15% το περιορίζουμε και στα παιδιά μας και το 43% το αποφεύγουμε όταν κάνουμε δίαιτα.

Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές γυναίκες νοιώθουμε μπερδεμένες σχετικά με το αν πρόκειται τελικά για μία υγιεινή τροφή ή όχι. Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα μίας πολύ μεγάλης αυστραλέζικης μελέτης που συμπεριέλαβε περισσότερες από 1000 γυναίκες μεταξύ 25 και 65 ετών με στόχο να καταρρίψει τους μύθους σχετικά με το ψωμί.

Από τη μελέτη φάνηκε ακόμη ότι το 83% των γυναικών το καταναλώνουμε ούτως ή άλλως γιατί το βρίσκουμε πολύ νόστιμο αλλά ότι παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από το 1/3 αναζητούμε πιο υγιεινές επιλογές για να αντικαταστήσουμε το ψωμί.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το πρόβλημα – όλη αυτή η πολεμική απέναντι στο ψωμί και μαζί διάφορες παρανοήσεις - ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν βγήκε η δίαιτα Άτκινς, καθώς και όλες οι δίαιτες που ενοχοποιούσαν τους υδατάνθρακες

Τονίζουν λοιπόν ότι το ψωμί, όταν το έχουμε επιλέξει σωστά, και συστήνουν το ολικής άλεσης, είναι μία πολύ υγιεινή επιλογή, που μας δίνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, ενέργεια, μαγνήσιο και σίδηρο. Εξηγούν ότι βοηθά στην υγεία του εντέρου και υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι το ψωμί παχαίνει.