Τα 6 συστατικά που μοιάζουν… τρομακτικά αλλά είναι ασφαλή

20 Οκτ. 2014 - 09:25 | Διατροφή

Σας τρομάζουν οι τοκοφερόλες, το ασκορβικό οξύ, η μαλτοδεξτρίνη και άλλα περίεργα συστατικά τροφών; Ηρεμήστε! Κάποια είναι ασφαλή και φυσικά.


Όσοι διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και προσέχουν τη διατροφή τους, πολλές φορές ίσως έχουν τρομάξει από συστατικά όπως οι τοκοφερόλες, το γαλακτικό οξύ και διάφορα άλλα που μοιάζουν πολύ χημικά στο άκουσμα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι πολλά από αυτά είναι φυσικά και καθόλου βλαβερά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να αναστατώνεστε όταν τα βλέπετε στις ετικέτες των τροφίμων που βάζετε στο καλάθι σας.

Ασκορβικό οξύ
Σίγουρα οτιδήποτε περιλαμβάνει τη λέξη «οξύ» μας τρομάζει λίγο όταν περιέχεται σε αυτό που τρώμε, αλλά εν προκειμένω το ασκορβικό οξύ είναι η πολυαγαπημένη μας βιταμίνη C. Χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τις βιταμίνες σε δημητριακά, χυμούς κ.ο.κ., αλλά πέραν αυτού βοηθάει τις τροφές να διατηρήσουν το χρώμα τους τη γεύση και την υφή τους.

Μαλτοδεξτρίνη
Πρόκειται για έναν υδατάνθρακα που προέρχεται από το καλαμπόκι, τις πατάτες ή το ρύζι και δίνει στις μπάρες ενέργειας, στα δημητριακά, στη γκρανόλα κ.λπ τη συγκεκριμένη υφή που τα χαρακτηρίζει.

Γαλακτικό οξύ
Προερχόμενο από καλαμπόκι, παντζάρι ή ζαχαροκάλαμο, το γαλακτικό οξύ αποτελεί συντηρητικό το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων από μικροοργανισμούς και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησής τους. Χρησιμοποιείται πολύ σε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως τυρί, γιαούρτι κ.λπ, οι ενώσεις καταναλωτών, όμως, διατηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους για την ασφάλειά του και τη χρήση του σε τρόφιμα.

Τοκοφερόλες
Όπως και στην περίπτωση του ασκορβικού οξέως, έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλη μια περίπτωση… καμουφλαρισμένης βιταμίνης, της βιταμίνης Ε. Η συνθετική μορφή των τοκοφερολών χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε συσκευασμένες τροφές και η λειτουργία του είναι να προφυλάσσει τα δημητριακά, το ποτά και διάφορα άλλα τρόφιμα και ποτά από το να χαλάνε.

Λεκιθίνη
Τη λιπαρή αυτή ουσία τη συναντάμε σε ποικιλία τροφίμων και χρησιμοποιείται σαν γαλακτωματοποιητής που βοηθάει τα υλικά να παραμείνουν ενωμένα, ενώ ταυτόχρονα τα καλύπτει, τα διατηρεί και τα κάνει πιο πυκνά. Προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως κρόκους αβγών, γάλα, κρέας, ψάρια, φασόλια σόγιας και όσπρια και αποτελεί πηγή χολίνης, ενός θρεπτικού συστατικού απαραιτήτου για τη υγεία των κυττάρων και των νεύρων, συν του ότι βοηθάει στην επεξεργασία του λίπους και της χοληστερόλης από το συκώτι.

Ινουλίνη
Η ινουλίνη είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που παράγεται στα φυτά, ιδιαίτερα τα λαχανικά ρίζας και τη συναντάμε συχνά στη μαργαρίνη, σε αρτοποιήματα, στα ντρέσνιγκ, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, σε τροφές με χαμηλά λιπαρά κ.ο.κ. Ο λόγος ύπαρξής της είναι ότι αφήνει μια κρεμώδη υφή στο στόμα, συν του ότι αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου και τρέφει τα καλά βακτήρια στο έντερο.