Επικαιρότητα:

Είναι επικίνδυνες οι αποδείξεις;

24 Οκτ. 2014 - 09:15 | Υγεία

 Το χαρτί των αποδείξεων μπορεί να αποτελεί σημαντική πηγή της γνωστής μας δισφαινόλης Α.

Η ουσία δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και δυστυχώς εντοπίζεται στα ούρα της πλειοψηφίας των ανθρώπων, γεγονός που υποδηλώνει την εκτεταμένη έκθεσή μας σε πολλαπλές πηγές της.

Για παράδειγμα, το θερμικό χαρτί, που μερικές φορές χρησιμοποιείται στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών, μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή έκθεσης των ανθρώπων στον συγκεκριμένο ενδοκρινικό διαταράκτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους που έπλυναν τα χέρια τους με απολυμαντικό χεριών και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με αποδείξεις. Έπειτα, τους έβαλαν να καταναλώσουν τηγανητές πατάτες με τα χέρια τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε μεγάλη μεταφορά δισφαινόλης Α από την απόδειξη στα χέρια και στη συνέχεια στην τροφή, με αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση των επιπέδων της ουσίας στο αίμα. Μάλιστα, περισσότερη δισφαινόλη Α απορροφήθηκε από τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

«Τα επίπεδα BPA στο αίμα που προκαλούνται όταν κάποιος αγγίζει το συγκεκριμένο χαρτί, σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία και ο διαβήτης, τα οποία αυξάνονται σε συχνότητα όσο αυξάνεται η χρήση της δισφαινόλης Α.. Η χρήση της, καθώς και η χρήση άλλων παρόμοιων χημικών σε θερμικό χαρτί θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου», δήλωσε ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Frederick S. vom Saal.