Επικαιρότητα:

Λιγότερο σεξ για τους νοικοκύρηδες;

12 Δεκ. 2014 - 09:40 | Σχέσεις

 Βλέπουν οι γυναίκες λιγότερο ερωτικά τους άνδρες, που κάνουν δουλειές του σπιτιού;

Θα περιμέναμε οι άνδρες, που κάνουν τακτικά δουλειές στο σπίτι, να θεωρούνται περισσότερο ελκυστικοί από τις γυναίκες. Ωστόσο, ισπανική μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνδρες, που κάνουν σφουγγαρίζουν, μαγειρεύουν και πλένουν πιάτα, έχουν λιγότερες σεξουαλικές επιτυχίες.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Juan March στη Μαδρίτη μελέτησαν 4.561 ζευγάρια μέσης ηλικίας από τις ΗΠΑ για μια περίοδο πάνω από 20 χρόνια και μεταξύ των στοιχείων, που εξέτασαν, ήταν η σεξουαλική τους ζωή και το πώς μοιράζουν τις δουλειές του σπιτιού. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «American Sociological Review», έδειξαν ότι καθήκοντα στο σπίτι, όπως το καθάρισμα και το μαγείρεμα, εξακολουθούν να θεωρούνται «γυναικεία», ενώ η πληρωμή λογαριασμών και το κούρεμα του γκαζόν ήταν στο 55% των «ανδρικών» καθηκόντων, που εκτελούσαν οι άνδρες.

 Αν και οι ισότιμοι γάμοι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, οι άνδρες που έκαναν «γυναικείες» δουλειές, έκαναν και λιγότερο σεξ σε σχέση με εκείνους που τις απέφευγαν. Για την ακρίβεια, οι άνδρες που δεν έπιαναν σφουγγάρι και κατσαρόλα έκαναν σεξ μιάμιση φορές περισσότερο το μήνα από εκείνους που σήκωναν μέρος από τα βάρη του σπιτιού.

Ο κοινωνιολόγος Sabino Kornrich εξηγεί ότι «τα φυλετικά στερεότυπα ισχύουν και μέσα στο σπίτι μας, όπου αυτό ό,τι κάνουμε συνδέεται στενά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς τους ως «άνδρα» ή «γυναίκα». Έτσι, μπορεί οι γυναίκες να θεωρούν τους άνδρες, που κάνουν «θηλυκές» δουλειές, λιγότερο ελκυστικούς. Εναλλακτικά, ζευγάρια με παρόμοιους ρόλους μπορεί να αισθάνονται περισσότερο σαν αδέλφια από ότι εραστές».

Ωστόσο, όπως δήλωσε η Constance Gager, κοινωνιολόγος στο Montclair State University του New Jersey, τα παραπάνω αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για νεαρά ζευγάρια, που μεγάλωσαν σε μια εποχή όπου οι ρόλοι των φύλων έχουν αλλάξει σημαντικά. Μάλιστα, βρήκε ότι ισχύει το αντίθετο και ότι οι άνδρες κάνουν περισσότερο σεξ όταν κάνουν περισσότερες δουλειές του σπιτιού.