Επικαιρότητα:

Και οι άνδρες περνάνε… εγκυμοσύνη!

19 Δεκ. 2014 - 08:52 | Άνδρας
Διακυμάνσεις των ορμονών κάνουν τους άνδρες να είναι λιγότερο επιθετικοί και πιο τρυφεροί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν πρωινές ναυτίες, λιγούρες ή πρησμένα πόδια αλλά από ό,τι φαίνεται η εγκυμοσύνη επηρεάζει και τους άνδρες τουλάχιστον όσον αφορά τις ορμόνες τους, που κι αυτές, όπως κι οι γυναικείες, αλλάζουν ενόψει της πατρότητας.
Έτσι, οι ορμόνες τους προετοιμάζουν για να δεθούν με το μωρό που θα αποκτήσουν καθώς επίσης τους αποτρέπουν από το να ξενοκοιτάνε.
Σε αυτήν την έρευνα, από τις πιο λεπτομερείς του είδους της, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών σε 29 ζευγάρια σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης.
Η τεστοστερόνη, η κορτιζόλη, η προγεστερόνη και η εστραδιόλη ήταν υψηλές στις γυναίκες (αυτό όμως έχει παρατηρηθεί σε πολλές άλλες έρευνες). Στους άνδρες η τεστοστερόνη και η εστραδιόλη ήταν πεσμένες και οι ειδικοί θεωρούν ότι γι’ αυτό γίνονται λιγότερο επιθετικοί, πιο πιστοί και πιο τρυφεροί.
Από την άλλη η κορτιζόλη και η προγεστερόνη – που αυξάνονται όταν είμαστε στρεσαρισμένοι – ήταν χαμηλές, και αυτό ίσως τους βοηθάει να μην αγχώνονται για την επικείμενη έλευση του παιδιού.
Άλλες έρευνες είχαν δείξει ότι οι ορμόνες των ανδρών άλλαζαν όταν αποκτούσαν παιδιά αλλά η συγκεκριμένη μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι οι ορμόνες αρχίζουν να αλλάζουν νωρίτερα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους, το γιατί όμως δεν είναι ακόμα γνωστό.