Μουσακάς παραδοσιακός

19 Ιαν. 2015 - 09:36 | Συνταγές

Νοστιμότατος και μοναδικός, αφού όλοι υποκλινόμαστε στη γεύση του, ο μουσακάς πάντα θα έχει θέση στο τραπέζι μας! Ειδικά μέρες σαν αυτές, που θες να μαζέψεις όλη την οικογένεια στην κουζίνα....

 

Υλικά

 

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες

1 κιλό πατάτες

4 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο

2 κουταλιές φρυγανιά

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα κιμά

 

500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς

250 γραμμ. χοιρινός κιμάς

⅓ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

400 γραμμ. φρέσκια ντομάτα

1 κουταλάκι ντοματοπελτέ

1 φλιτζ. τσαγιού κρασί

1 πρέζα ζάχαρη

 ¼ κουταλάκι κανέλα

¼ κουταλάκι μπαχάρι

¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζ. γάλα

Για την μπεσαμέλ

 

1½ λίτρο φρέσκο γάλα

12 κουταλιές κοφτές αλεύρι

5 κουταλιές βούτυρο

5 αυγά

¼ κουταλάκι  μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

⅔ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη

 Διαδικασία

 

Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.  Τελειώνουμε με το γάλα.  Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

 

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά, και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών. Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις μελιτζάνες.

 

Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο από το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει και όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί κι ανακατεύουμε καλά.

 

Πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί με τη φρυγανιά.  Στρώνουμε μέσα τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο το πυρέξ. Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τη μισή σάλτσα κιμά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στρώνουμε τις μελιτζάνες, όπως τις πατάτες. Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού.  Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ, απλώνοντάς την να πάει παντού.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, (για να κόβεται) και σερβίρουμε.