Το παιδί έχει πυρετό. Όσα πρέπει να ξέρετε για την αντιμετώπισή του

23 Ιαν. 2015 - 08:35 | Παιδιά

Συνήθως το ανθρώπινο σώμα έχει θερμοκρασία από 36,5 μέχρι 37,3 βαθμούς. Η θερμοκρασία του σώματος έχει διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με τη δραστηριότητα, την ηλικία και με την εποχή.Το πρωί οι άνθρωποι όλοι έχουμε την πιο χαμηλή θερμοκρασία, ενώ το απόγευμα την πιο υψηλή.

Ο πυρετός εμφανίζεται όταν στον οργανισμό εισβάλλουν μικρόβια ή ιοί που προκαλούν ασθένειες.  Η  επίθεση αυτή  των μικροβίων δίνει στον εγκέφαλο το μήνυμα να ανεβάσει τη θερμοκρασία, γιατί τα μικρόβια καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες.  Έτσι λοιπόν, αναγνωρίζετε τον πυρετό στο παιδί σας σε μια πρώτη φάση βάζοντας το χέρι σας στο μέτωπο του που καίει!

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στο παιδί τους, με το δίκιο τους βέβαια, αφού αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους είναι άρρωστο. Κι όμως, ο πυρετός δείχνει ότι ο οργανισμός του παιδιού αμύνεται και προσπαθεί να πολεμήσει την ασθένεια.Αυτό που πρέπει να κάνετε, λοιπόν, είναι να υποστηρίξετε με απόλυτα φυσικό και ακίνδυνο για το παιδί τρόπο μία θεραπευτική διαδικασία και να ρίξετε την υψηλή θερμοκρασία του παιδιού σας, δηλαδή τον πυρετό.

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος, ακόμα και υψηλός δεν οδηγεί σε εγκεφαλική βλάβη, όπως συχνά φοβούνται οι γονείς, εκτός εάν είναι πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου. Επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι η αιτία του πυρετού, που πρέπει να διαγνωστεί με τη βοήθεια του παιδιάτρου.

Να θυμάστε ότι το μωρό σας μπορεί να είναι εξίσου άρρωστο όταν η θερμοκρασία του σώματός του είναι 38.5οC και όταν είναι 40οC. Ένας πυρετός 40οC για δύο μέρες δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, εάν οφείλεται σε ίωση. Αντίθετα, ένας πυρετός 38.5οC που οφείλεται σε πιθανή μηνιγγίτιδα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο.

Ο πυρετός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως είπαμε είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που, όταν δεν είναι έντονη, είναι καλό να τη σεβαστείτε. Επομένως δε χρειάζεται να  αντιμετωπίσετε φαρμακευτικά θερμοκρασίες του παιδιού σας στο 37.5 ή στο 38.0. Όταν όμως γίνει υψηλός ή προκαλεί κλάμα, ανησυχία, δυσφορία, ανορεξία στο παιδί, γενική κακή κατάσταση (unwell child), καλό είναι να αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων.

Διαβάστε  παρακάτω πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό του παιδιού σας

- Δε χρειάζεται να θερμομετρείτε το παιδί πολύ συχνά, «προληπτικά», κάθε μισή ή μία ώρα, αλλά μόνο όποτε το νιώθετε ζεστό.

 -Δεν είναι πάντα απαραίτητο να χορηγήσετε φάρμακα. Μπορείτε να ντύσετε το μωρό με άνετα ρούχα ή να του τα βγάλετε. Εάν το παιδί κρυώνει ή έχει ρίγος, μπορείτε για λίγο να το σκεπάσετε.

-Μπορείτε να του κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο. Γεμίστε τη μπανιέρα με 5 εκατοστά χλιαρό –όχι καυτό- νερό (36-37 βαθμούς C). Εάν το μωρό αρχίσει να τρέμει, σταματήστε να το βρέχετε και τυλίξτε το σε μία στεγνή πετσέτα. Όταν σταματήσει να τρέμει, ζεστάνετε πάλι το νερό και συνεχίστε.

-Φροντίστε να του δίνετε πολλά υγρά (νερό, φυσικό χυμό, σούπες) για να προλάβετε τυχόν αφυδάτωση.

-Ελέγξτε τακτικά το παιδί σας ανά 3 ώρες, εάν είναι ζεστό τη νύχτα.

-Εάν πάλι πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να του δώσετε φάρμακο (όχι για θερμοκρασία κάτω από 38.5 και με το παιδί σε σχετικά καλή κατάσταση), συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει ποιο φάρμακο πρέπει να του δώσετε και πως.

-Συνήθως μπορείτε να δώσετε παρακεταμόλη (Depon ή Panadol) ή/ και ιβουπροφένη/ μεφαιναμικό οξύ (Ponstan ή Algofren). Συμβουλευτείτε πάντα τον παιδίατρο για τις δόσεις. Δεν δίνετε αντιπυρετικά μόνο για να μειώσετε τον πυρετό, αλλά τα δίνετε στο παιδί σας που δεν αισθάνεται καλά και έχει πυρετό.

- Επιλέξτε  παρακεταμόλη (για άνω των 3 μηνών) και μείνετε στο ένα αντιπυρετικό. Αν αυτό δεν λειτουργεί, τότε αλλάξτε κατηγορία αντιπυρετικού.

- Αν χρειάζεται συνδυασμός αντιπυρετικών φαρμάκων (στις δύσκολες περιπτώσεις που ο υψηλός πυρετός με κακή γενική κατάσταση επανέρχεται νωρίτερα των 5-6 ωρών) τα εναλλάσσετε  κάθε 3-4 ώρες και ενώ έχετε ενημερώσει τον παιδίατρό σας.

- Εάν το παιδί έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών, θερμομετρήστε πιο εντατικά και δώστε πιο νωρίς αντιπυρετικό. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η μείωση του πυρετού με αντιπυρετικά δεν αποτρέπει την εκδήλωση πυρετικών σπασμών.

- Δίνετε το αντιπυρετικό με σύριγγα για να είστε ακριβείς στη δόση σας. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε  δικά σας κουταλάκια, γιατί η ποσότητα φαρμάκου διαφέρει και δε μπορείτε να είστε σίγουροι για το πόσο πραγματικά δίνετε.

- Το ύψος του πυρετού σε παιδί άνω των 6 μηνών δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι πιο άρρωστο.

- Ταυτόχρονη ταχυκαρδία δεν πρέπει να παραβλέπεται, ιδιαίτερα όταν δεν ανευρίσκεται εστία που δικαιολογεί τον πυρετό.

- Μη δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε παιδί κάτω των 16 ετών.

- Κρατήστε το παιδί μακριά από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Για να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες και να έχει επαφή με άλλα παιδάκια πρέπει να έχει μείνει τουλάχιστον ένα 24ωρο απύρετο

- Δεν απαιτείται αντιβίωση σε όλα τα βρέφη κάτω των 3 μηνών με πυρετό, παρά μόνο σε εκείνα που είναι σε κακή γενική κατάσταση ή έχουν χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια (<5000) ή πολύ υψηλά (>15000).

 

Ο πυρετός τις περισσότερες φορές δεν υποδηλώνει σοβαρή λοίμωξη αλλά ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν το μωρό σας που έχει πυρετό είναι κάτω των 3-4 μηνών. Νοσοκομειακή περίθαλψη χρειάζεται, όταν η κατάσταση δυσκολεύει γιατί το παιδί  σας χειροτερεύει στη διάθεσή του, κλαίει συνεχώς ή είναι ληθαργικό, είναι σε κακή γενική κατάσταση ή δεν ανταποκρίνεται καλά. Όταν εμφανίσει εξάνθημα που δεν υποχωρεί στην πίεση, κάνει σπασμό, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή βογκάει, έχει δυσκαμψία στον αυχένα, δεν τρώει, ούτε πίνει υγρά, κάνει εμετούς, δεν παίζει, ακόμα και όταν ο πυρετός πέσει.