Επικαιρότητα:

Το μπρόκολο εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα

29 Ιαν. 2015 - 09:38 | Διατροφή

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν πως μία ουσία που περιέχει το μπρόκολο επιτίθεται επιλεκτικά και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

 

Η ουσία είναι η σουλφοραφάνη και υπάρχει σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το κουνουπίδι).

 

Αν και η αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης έχει τεκμηριωθεί και από άλλες μελέτες, η παρούσα είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως η ουσία δρα ως αναστολέας της ιστονικής διακετυλάσης (HDAC) – ενός ενζύμου το οποίο ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν τους όγκους.

 

Η αναστολή της δράσης αυτού του ενζύμου αποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έμιλι Χο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας & Ανθρώπινων Επιστημών του πανεπιστημίου.

 

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Μοριακή Διατροφή & Έρευνα των Τροφίμων» (MNFR), ενώ οι ερευνητές πραγματοποιούν τώρα κλινικές μελέτες για να διαπιστώσουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σουλφοραφάνη για την αντιμετώπιση των καρκίνων του προστάτη και του μαστού.

 

Έως τότε, συνιστούν στους άντρες να τρώνε συστηματικά ωμό μπρόκολο ή/και κουνουπίδι, σε ποσότητα ίση με 1,5 φλιτζάνι (ή 140 γραμμάρια).

 

Πηγή: tanea.gr