Επικαιρότητα:

Οι πιο συχνές απορίες των γυναικών για το σουτιέν

30 Ιαν. 2015 - 08:40 | Γυναίκα

Τελικά, γιατί φοράμε σουτιέν; Είναι ανάγκη ή συνήθεια; Κινδυνεύει η υγεία μας από τη χρήση του; Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές απορίες των γυναικών για το σουτιέν και σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις των ειδικών.

1. Έχω μικρό στήθος. Είναι απαραίτητο να φοράω σουτιέν; 

Το αν φοράει μια γυναίκα σουτιέν ή όχι σχετίζεται με την προσωπική της επιλογή. Βέβαια, κυρίως όταν το στήθος είναι μεγάλο, το σουτιέν παρέχει υποστήριξη, διατηρώντας τους μυς του θώρακα και της ράχης σε καλή κατάσταση και προλαμβάνοντας προβλήματα στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη.

2. Συνδέεται η χρήση του σουτιέν με καρκίνο του μαστού; 

Παλαιότερα, η χρήση σουτιέν -και ιδιαίτερα με μπανέλα- είχε κατηγορηθεί ακόμα και για συμβολή στη ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι ερευνητές πλέον μας καθησυχάζουν ότι όλα τα είδη στηθόδεσμου, αλλά και το χρονικό διάστημα χρήσης τους, δεν αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. 

3. Είναι επικίνδυνη η μπανέλα;

Ο μόνος κίνδυνος που ενδεχομένως να προκληθεί από την μπανέλα είναι κάποιος τραυματισμός στο σημείο του στήθους που πιθανώς πιέζει. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με το να επιλέγουμε σουτιέν στο σωστό νούμερο, ώστε να μην είναι στενό και μας πιέζει.  

4. Να φοράω σουτιέν στον ύπνο μου; 

Δεν είναι απαραίτητο, αφού στην ύπτια θέση το στήθος δεν χρειάζεται υποστήριξη. 

5. Είναι απαραίτητο το αθλητικό σουτιέν στην άσκηση; 

Γυναίκες που κάνουν κυρίως αεροβική άσκηση είναι σημαντικό να φοράνε ένα σουτιέν που να στηρίζει τους μυς του στήθους, ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί στην περιοχή λόγω κραδασμών. Οι σύνδεσμοι που στηρίζουν το στήθος δεν είναι ελαστικοί και είναι πιθανό κατά τη διάρκεια αναπηδήσεων ή έντονης άσκησης να τραυματιστούν. Ένα αθλητικό σουτιέν με φαρδιές τιράντες και κατά προτίμηση σε σχήμα «Χ» στο πίσω μέρος είναι μια ιδανική επιλογή, κυρίως για γυναίκες με μεγάλο στήθος, ώστε να μην αισθάνονται τους κραδασμούς και να διατηρείται η σωστή στάση του σώματος. 

6.Το σουτιέν βοηθάει να παραμένει το στήθος στητό; 

Γαλλική μελέτη ήρθε να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας ότι το σουτιέν όχι μόνο δεν βοηθάει το στήθος να παραμείνει σφιχτό, αλλά μπορεί η ίδια η χρήση του να προκαλέσει αυξημένη χαλάρωση με τα χρόνια. Ο καθηγητής Jean-Denis Rouillon μελέτησε μέσα σε διάστημα 15 ετών 130 γυναίκες με διαφορετικό μέγεθος στήθους. Στόχος, να δει αν η απουσία σουτιέν επιβαρύνει ή βελτιώνει το στήθος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του, οι γυναίκες που δεν φοράνε σουτιέν έχουν πιο στητό και σφριγηλό στήθος. Ωστόσο, ο καθηγητής Rouillon δεν συστήνει στις γυναίκες να πετάξουν τα σουτιέν τους, αφού -όπως τονίζει- απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να διαπιστωθεί αν πράγματι η χρήση τους έχει βλαβερές συνέπειες. 

Top tip: Κατά την κύηση και τον θηλασμό δεν ενδείκνυται η χρήση σουτιέν με μπανέλα για την αποφυγή τραυματισμού του θωρακικού τοιχώματος από την αυξημένη πίεση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ την κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ Π. ΒΑΝΤΖΟΥ, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο.