Επικαιρότητα:

Πως να αποφύγετε την άσχημη μυρωδιά των ποδιών;

24 Φεβ. 2015 - 09:27 | Υγεία

Η άσχημη μυρωδιά των ποδιών είναι μία άβολη και δυσάρεστη κατάσταση. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν την έντονη εφίδρωση των ποδιών και στη συνέχεια την κακοσμία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και απλές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να αποφύγετε αυτή την κατάσταση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα τα έξυπνα tips. 

 

Στα πόδια υπάρχουν περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες από οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Ο καθένας μπορεί να ιδρώσει στα πόδια ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία ή την εποχή του χρόνου. Όμως, οι έφηβοι και οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς γιατί οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται σε αυτές τις ομάδες τους κάνει να ιδρώνουν περισσότερο.

 

Είναι επίσης πιο πιθανό να παρατηρήσετε έντονη εφίδρωση των ποδιών, αν "είστε στο πόδι" όλη την ημέρα, αν είστε κάτω από πολλή πίεση ή έχετε μια ιατρική κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία, η οποία θα σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο. Οι μυκητιάσεις, όπως το πόδι του αθλητή, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακοσμία των ποδιών. 

 

Τα πόδια αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα όταν ιδρώνουν και ο ιδρώτας εμποτίζει τα παπούτσια και δεν στεγνώσουν πριν τα φορέσετε ξανά. Έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες με έντονη υγρασία ευννοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Τα βακτήρια θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται εάν τα τοποθετήσετε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι. 

 

Tips για να αποφύγετε την άσχημη μυρωδιά των ποδιών

 

Μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια δύο ημέρες συνεχόμενα. Φορέστε ένα διαφορετικό ζευγάρι ώστε να έχουν τουλάχιστον 24 ώρες για να στεγνώσουν από τον ιδρώτα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι έφηβοι και να συναλλάζουν τα αθλητικά τους παπούτσια καθημερινά. 

Να πλένετε και να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας κάθε μέρα.

 

Να αλλάζετε κάλτσες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μην φοράτε κάλτσες από ναιλον. 

Να χρησιμοποιήτε ένα αποσμητικό σπρέι ή αντιιδρωτικό στα πόδια σας 

 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

 

 

 

 

 

 

 

iatropedia