Επικαιρότητα:

Ουσία στο ελαιόλαδο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

26 Φεβ. 2015 - 09:37 | Υγεία

Μία ουσία που υπάρχει στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σκοτώνει μέσα σε λίγα λεπτά τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ωφελεί τόσο πολύ την υγεία η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής, ένα από τα κύρια συστατικά της οποίας είναι το ελαιόλαδο.

Η αντικαρκινική ουσία λέγεται ολεοκανθάλη και δρα προκαλώντας ρήξη σε ένα οργανίδιο του καρκινικού κυττάρου που λέγεται λυσοσωμάτιο και έχει ως ρόλο την ενδοκυττάριο πέψη.

Όταν προκληθεί ρήξη στο λυσοσωμάτιο, απελευθερώνονται πρωτεΐνες που οδηγούν το κύτταρο στο θάνατο.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη, εξέθεσαν καρκινικά και υγιή κύτταρα στην ολεοκανθάλη, διαπιστώνοντας ότι μέσα σε 30 έως 60 λεπτά τα καρκινικά κύτταρα είχαν νεκρωθεί.

«Το λυσοσωμάτιο δρα σαν τον κάδο απορριμμάτων του κυττάρου», εξήγησε ο δρ Πωλ Μπρέσλιν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Rutgers. «Όταν υποστεί ρήξη, το περιεχόμενό του διαχέεται μέσα στο κύτταρο και το δηλητηριάζει διότι είναι πολύ τοξικό, αφού είναι γεμάτο με επιθετικά ένζυμα που διαλύουν οτιδήποτε έρθει σε επαφή μαζί τους».

Αντιθέτως, τα υγιή κύτταρα δεν υπέστησαν βλάβες από την ολεοκανθάλη, αλλά απλώς περιήλθαν παροδικά σε μία κατάσταση καταστολής των λειτουργιών τους, σαν να κοιμόντουσαν.

Μία μέρα αργότερα, όμως, είχαν ανακτήσει την συνήθη λειτουργία τους, πρόσθεσε ο δρ Μπρέσλιν.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Molecular and Cellular Oncology», υποδηλώνουν ότι επειδή τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα και πιο δραστήρια λυσοσωμάτια, είναι για κάποιον άγνωστο λόγο πιο ευάλωτα απ’ ό,τι τα υγιή.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν εάν η ολεοκανθάλη ασκεί ανάλογη δράση και στους καρκινικούς όγκους πειραματόζωων.

 

Πηγή: tanea.gr