Επικαιρότητα:

Σπετζοφάι σε πίτα

26 Φεβ. 2015 - 09:40 | Συνταγές

Για τη ζύμη

200 γραμμ. αλεύρι σκληρό

1/4 κ.γλ. αλάτι

100 γραμμ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

2 κρόκοι χτυπημένοι

1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (προαιρετικά)

 Για τη γέμιση

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες (χωρίς σπόρους)

1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες (χωρίς σπόρους)

1 καυτή πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή λίγο μπούκοβο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα (καθαρισμένα απ’ το περίβλημα και ψιλοκομμένα σαν κιμά)

250 γραμμ. χοιρινή πανσέτα ψιλοκομμένη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Εκτέλεση

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε τα κυβάκια κρύου βούτυρου. Με τ' ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε τα υλικά λίγα λίγα κρατώντας ελάχιστο υγρό για την επάλειψη της πίτας. Ενώνουμε τη ζύμη με το χέρι και τη δουλεύουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία. Τη βάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.

2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζουμε για 5΄ το σοτάρισμα. Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τέλος αναμειγνύουμε το λουκάνικο και την πανσέτα.

3. Χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Το στρώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι 23 εκατοστών ή σε ταρτιέρα αντίστοιχου μεγέθους. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Πριν καλύψουμε την επιφάνεια, αλείφουμε τις άκρες του πρώτου φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό. Κολλάμε επάνω το δεύτερο φύλλο και με τα δάχτυλα τσιμπάμε τη ζύμη να καλύψει το πάνω με το κάτω φύλλο σαν δαντέλα. Κάνουμε με μαχαίρι 3 χαρακιές στο κέντρο της πίτας για να βγαίνει ο ατμός.

4. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια με όσο διάλυμα αυγού περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50΄ περίπου.

 

www.argiro.gr