Επικαιρότητα:

Διαβάστε τα χέρια σας. Ποιες ασθένειες κρύβουν

04 Μαρ. 2015 - 09:31 | Υγεία

Ο καλύτερος γιατρός της υγείας μας είναι εκείνος που μας παρακολουθεί και παρατηρεί την πορεία της, σε καθημερινή και μόνιμη βάση. Ο μοναδικός όμως που μπορεί να το κάνει αυτό για εσάς είναι ο ίδιος σας ο εαυτός.

Προσέχετε, λοιπόν, οι ίδιοι το σώμα σας (και όσο διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο) την εικόνα των χεριών σας και αποκρυπτογραφήστε τα μηνύματα που αυτά σας στέλνουν.

Δε χρειάζονται γνώσεις ιατρικής, παρά μόνο η προσοχή για τυχόν αλλαγές και ανησυχητικές συμπεριφορές και θα έχετε ήδη το προβάδισμα στη διάγνωση (που θα κάνει σε δεύτερη φάση ο ειδικός γιατρός).

Τρέμουλο

Αν νιώθετε τα χέρια σας να τρέμουν ανεξέλεγκτα το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ΜΗΝ πανικοβληθείτε, καθώς το πιθανότερο είναι να έχετε πιεί πολύ καφέ. Το δεύτερο σενάριο θέλει το τρέμουλο να έχει προκληθεί από συγκεκριμένα φάρμακα, όπως είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για το άσθμα ή τα αντικαταθλιπτικά. Αν ωστόσο, δεν ισχύει καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ενδεχόμενο νευρολογικής πάθησης, όπως η νόσος του Parkinson.

Σπασμένα και αδύναμα νύχια

Αν τα νύχια σας μοιάζουν εύθραυστα και λεπτά, τότε είναι πιθανό να έχετε έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος συνδέεται με την ανάπτυξη και ανανέωση των δερματικών κυττάρων, ώστε η έλλειψη του να προκαλεί και αποδυνάμωση των νυχιών, εκτός των άλλων συμπτωμάτων. Δοκιμάστε να ενισχύσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως είναι η βρώμη, τα καρύδια και το κρέας και παρατηρήστε οι ίδιοι τη βελτίωση των νυχιών.

Δέρμα που ξεφλουδίζει

Αν το δέρμα των ακροδαχτύλων σας αρχίζει να ξεφλουδίζει, ίσως έχετε έλλειψη βιταμίνης B, της οποίας τα ισορροπημένα επίπεδα παίζουν βασικό ρόλο σε ένα υγιές δέρμα. Η λήψη λοιπόν, συμπληρώματος βιταμινών της ομάδας Β, θα βοηθήσει στην ανάπλαση και αναδόμηση του δέρματος, την ενίσχυση των νυχιών και θα αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο θα επαναφέρει την ενυδάτωση στο δέρμα των χεριών σας. Μαζί με τη λήψη του ειδικού συμπληρώματος διατροφής, ενισχύστε τη δίαιτά σας με τροφές πλούσιες σε Β βιταμίνες, όπως είναι τα ψάρια, τα μανιτάρια και το αβοκάντο. 

 Ξηρότητα και φαγούρα

Αν παρά τις ποσότητες ενυδατικής κρέμας συνεχίζετε να παρατηρείτε έντονη ξηροδερμία στα χέρια σας, είναι πιθανό αυτό που προκαλεί τη φαγούρα και την ξηρότητα να είναι κάποιο είδος εκζέματος, που, ίσως, χρίζει φαρμακευτικής αγωγής για να θεραπευτεί.

Αν ο γιατρός σας αποκλείσει την πιθανότητα εκζέματος, τότε απλά έχετε ιδιαιτέρως ξηρό δέρμα και χρειάζεστε κρέμα ενυδάτωσης ενισχυμένη με βιταμίνη Α για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα συχνά πλυσίματα και η επαφή των χεριών με σκληρά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας δυσκολεύουν την κατάσταση, γι’ αυτό επιλέγετε να ακολουθείτε τη θεραπεία, όποια και αν είναι αυτή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, που το δέρμα έχει το χρόνο που χρειάζεται για αποτελεσματική αναδόμηση.

Θαμπά ή υπόλευκα νύχια

Τα λευκά σημάδια στα νύχια είναι ένα από τα σημάδια της αναιμίας, που με τη σειρά της ευθύνεται για την ανεπάρκεια οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Με μια εξέταση αίματος θα διαπιστώσετε αν αυτό είναι το ζητούμενο ενώ μια θεραπευτική αγωγή με ενισχυμένο σίδηρο, θα βοηθήσει σημαντικά.

Μπλε ακροδάχτυλα

Αν παρατηρείτε αλλαγή χρώματος στις άκρες των δαχτύλων σας, τότε είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου Raynaud, κατά το οποίο παγώνουν τα ακροδάχτυλα, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Αν και οι αρχικές αιτίες του συνδρόμου παραμένουν άγνωστες στους επιστήμονες, το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλείται από συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία και τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Για το συγκεκριμένο σύνδρομο συστήνεται φαρμακευτική αγωγή, αποφυγή των αγχωτικών καταστάσεων, του καπνίσματος και των χαμηλών θερμοκρασιών.

 Ευλύγιστα νύχια

Όταν τα νύχια μοιάζουν ευλύγιστα και μαλακά, τότε υπονοείται έλλειψη σε ασβέστιο ή πρωτεΐνες. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου φαίνονται με τα εύθραυστα νύχια, το ξηρό δέρμα και τη χοντρή τρίχα, ενώ η έλλειψη πρωτεϊνών φαίνεται με συνολική αδυναμία των νυχιών. Ενισχύστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το σπανάκι και οι σαρδέλες και θα παρατηρήσετε βελτίωση της υγείας των χεριών σας.

Σκούρο σημάδι στα νύχια

Αν εντοπίσετε ένα σκουρόχρωμο σημάδι στο δέρμα των νυχιών σας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα καθώς είναι πιθανώς ένα πρώιμο σύμπτωμα μελανώματος, ακόμα και αν στατιστικά αυτό το είδος μελανώματος είναι από τα πιο σπάνια. Σε κάθε περίπτωση έχετε υπόψη σας πως το δέρμα κάτω από τα νύχια σας είναι και αυτό ένα σημείο, που καλό είναι να ελέγχετε τακτικά για ανωμαλίες και τυχόν αποχρωματισμούς.

Καφέ κηλίδες

Οι καφέ κηλίδες που εμφανίζονται στο πάνω μέρος των χεριών προκαλούνται, όσο περνάνε τα χρόνια, από την επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο. Τα χέρια εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, για παράδειγμα όταν οδηγούμε, αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται και φροντίζουν να βάζουν αντηλιακό και σε εκείνη την περιοχή, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να εμφανίζουν αυτές τις καφέ κηλίδες στο ευαίσθητο δέρμα του χεριού.