Επικαιρότητα:

Παιδιά ναρκισσιστές; Φταίνε οι γονείς!

13 Μαρ. 2015 - 09:45 | Παιδιά

Οι γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι ξεχωριστά, τα ωθούν στον ναρκισσισμό, λένε οι επιστήμονες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν για διάστημα ενάμιση χρόνου τη συμπεριφορά των εθελοντών γονέων και των παιδιών τους, με στόχο να ανακαλύψουν τους παράγοντες που έκαναν τα παιδιά αυτά να εμφανίζουν έναν χαρακτήρα υπέρμετρα εγωκεντρικό. Στη μελέτη συμμετείχαν 565 παιδιά από την Ολλανδία, ηλικίας 7-11 ετών, με τους γονείς τους.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσα παιδιά είχαν μεγαλώσει με την ιδέα ότι ήταν μοναδικά και ξεχωριστά και ότι άξιζαν κάτι ιδιαίτερο στη ζωή τους, έκαναν τα πάντα για να τραβούν την προσοχή πάνω τους και να αποτελούν το κύριο αντικείμενο συζήτησης και ενασχόλησης. 

«Τα παιδιά πιστεύουν τους γονείς τους και μένουν με την εντύπωση ότι πράγματι είναι ξεχωριστά πλάσματα και ότι αποτελούν το ιδανικό παράδειγμα για τους συνομηλίκους τους και αυτό είναι κακό όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για την κοινωνία», δήλωσε ο Brad Bushman, καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης και διευκρίνισε: «Οι ναρκισσιστές δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αυτοί που έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση θεωρούν ότι είναι το ίδιο καλοί με τους άλλους, σε αντίθεση με τους ναρκισσιστές που πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους».

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας της έρευνας, Eddie Brummelman, σχολίασε: «Δεν αντιλέγει κανείς ότι οι γονείς που υπερεκτιμούν τα παιδιά τους έχουν τις καλύτερες προθέσεις και το κάνουν κυρίως για να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ωστόσο ακούσια τα οδηγούν στον ναρκισσισμό».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην διαδικτυακή επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».