Επικαιρότητα:

Δίαιτα που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

26 Μαρ. 2015 - 09:35 | Διατροφή

Καλά είναι τα νέα για όσους τρώνε συχνά πλήρη δημητριακά και φυτικές ίνες, καθώς μια τέτοια διατροφή απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο, καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη Λου Τσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ″BMC Medicine″,ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 367.500 άτομα για μια μέση περίοδο 14 ετών. Η μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση κατά μέσο όρο 34 γραμμαρίων πλήρων δημητριακών σχετίζεται με μια μείωση κατά 17% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν μόνο 4 γραμμάρια ημερησίως.  Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η θετική συσχέτιση ισχύει άσχετα από την υγεία κάποιου, το βάρος του ή το αν ασκείται σωματικά. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μέσης ποσότητας 10 γραμμαρίων ινών δημητριακών μειώνει κατά 19% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Σε σχέση με διάφορες επιμέρους χρόνιες ασθένειες, η υψηλή κατανάλωση δημητριακών σε πλήρη μορφή σχετίζεται με μια μείωση κατά 48% του κινδύνου για διαβήτη και κατά 11%για πνευμονοπάθεια.  Εξάλλου, η μεγάλη κατανάλωση ινών δημητριακών σχετίζεται με μια μείωση του κινδύνου κατά 34% για διαβήτη και κατά 15% για καρκίνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το βασικό συστατικό που καθιστά τόσο υγιεινά τα πλήρη δημητριακά, είναι οι ίνες που περιέχουν και οι οποίες έχουν πολλαπλή προστατευτική δράση(όπως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική).

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μεσογειακού προτύπου, τα δημητριακά πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη των κυριότερων μεταβολικών νοσημάτων. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε την επιλογή και κατανάλωση, όταν αυτό είναι εφικτό, δημητριακών ολικής άλεσης, ώστε να επιτυγχάνουμε την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν και τις τρεις στιβάδες του καρπού (φλοιό, πίτυρο και ενδοσπέρμιο). Έχουν υψηλότερη διατροφική αξία (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό, φυτοοιστρογόνα), αλλά και περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Περιέχουν συνδυασμό από διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, βοηθούν την ανάπτυξη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενώ, τέλος, τα δημητριακά ολικής άλεσης διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου και ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Σε τι μας ωφελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως;

Η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών[2], μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο: στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, μέσα από το αίσθημα του κορεσμού και το αίσθημα της πληρότητας, που αυτά προσδίδουν, στον περιορισμό του σωματικού λίπους, στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (αποτελούν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που οδηγούν στην πιο αργή απορρόφηση της γλυκόζης), στηνπρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων[3] (μείωση χοληστερίνης) και τέλος στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μορφών καρκίνου (π.χ. καρκίνο του πεπτικού συστήματος).

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική υγεία του οργανισμού[4], να επιλέγουμε τροφές ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά πρωινού υψηλά σε ίνες, βρώμη, αναποφλοίωτο ρύζι, μπληγούρι και ζυμαρικά) και να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων αμυλούχων τροφίμων (λευκό ψωμί ή πολυτελείας, λευκά ζυμαρικά, προϊόντα από λευκό αλεύρι). Πρέπει να επιδιώκουμε να ενσωματώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή[5] τουλάχιστον 6-7 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα. Όσοι προτιμούν τα προϊόντα ολικής, δεν έχουν μόνο τα άμεσα οφέλη, που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και έμμεσα αφού καταναλώνουν πιο υγιεινά τρόφιμα, περιορίζοντας λιπαρά, ζάχαρα και αλάτι από τη συνολική διατροφή, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας[6].

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ