Ποιος ζηλεύει περισσότερο οι άνδρες ή οι γυναίκες;

27 Μαρ. 2015 - 09:34 | Σχέσεις

Μπορεί η γυναίκα να έχει τη φήμη ότι ζηλεύει παράφορα στην ιδέα ότι ο σύντροφος της είναι άπιστος, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση της σεξουαλικής απιστίας ο άνδρας είναι αυτός που ζηλεύει περισσότερο.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 64.000 αμερικανοί αποκάλυψε ότι η σεξουαλική απιστία αναστάτωνε περισσότερο τους άνδρες που διατηρούσαν ετεροφυλόφιλες σχέσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι γυναίκες από την άλλη αναστατώνονταν περισσότερο με τη σκέψη ότι ο σύντροφος τους είχε ρομαντικά αισθήματα για μια άλλη γυναίκα.

Για τους σκοπούς της μελέτης ως σεξουαλική απιστία ορίστηκε η σεξουαλική επαφή του συντρόφου με άλλο άτομο στο οποίο, όμως, δεν επενδύει συναισθηματικά, ενώ ως συναισθηματική απιστία ορίστηκε η συναισθηματική επένδυση του συντρόφου σε ένα άλλο άτομο με το οποίο όμως δεν έχει σεξουαλικές επαφές. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν διαδικτυακά πόσο θα ενοχλούνταν στην περίπτωση που ο/η σύντροφός τους διέπραττε συναισθηματική ή σεξουαλική απιστία. Οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες ήταν οι μόνοι που δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα τους ενοχλούσε περισσότερο η σεξουαλική απιστία από τη συναισθηματική προδοσία.

Το εύρημα αυτό δίνει μια πιο ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές για χρόνια, κατά πόσο, δηλαδή, διαφέρουν οι αντιδράσεις των δυο φύλων στην απιστία.

Η εξήγηση μάλιστα που δίνεται από τους ερευνητές σχετικά με την αυξημένη ενόχληση των ετεροφυλόφιλων ανδρών από τη σεξουαλική απιστία, έχει τη ρίζα της στην εξελικτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι άνδρες ενοχλούνται περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία γιατί εξαιτίας της δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το εάν θα είναι οι βιολογικοί πατέρες των παιδιών που θα γεννήσει η σύντροφός τους. 

Οι γυναίκες από την άλλη ενοχλούνται περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία, γιατί φοβούνται την εγκατάλειψη από το σύντροφο τους και την απώλεια των πόρων που ενδεχομένως παρέχει, εξαιτίας της επένδυσής τους σε μια άλλη γυναίκα. Το 54% των ετεροφυλόφιλων ανδρών δήλωσε ότι η σεξουαλική απιστία θα τους ενοχλούσε περισσότερο από τη συναισθηματική, ενώ το ποσοστό αυτό για τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και για τις γυναίκες έφτανε περίπου στο 30%. Βρέθηκε μάλιστα ότι το 34% των ανδρών και το 24% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν διαπράξει σεξουαλική απιστία.

Το πόσο ζηλεύει ένα άτομο μπορεί να διαμορφωθεί από τις πρώιμες εμπειρίες ζωής. Υπάρχει μάλιστα ένα είδος ζήλειας που έχει την ρίζα τους σε εμπειρίες που έλαβαν χώρα στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας ή της πρώτης νεότητας και μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στις μελλοντικές σχέσεις. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει κανείς κάποιες φορές ζήλεια, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που νιώθουν ότι η σχέση τους με κάποιο τρόπο απειλείται ή όταν αισθάνονται ότι η αυτοεκτίμησή τους βάλλεται.

 health24