Επικαιρότητα:

Απαντήσεις σε ερωτήσεις για τα παιδικά εμβόλια που θα κάνατε στον παιδίατρο

03 Απρ. 2015 - 08:55 | Παιδιά

Εάν φοβάστε ότι θα επιβαρύνετε περισσότερο την υγεία του παιδιού σας με τα εμβόλια τότε οι απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις θα σας λύσουν τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε. 

Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν βακτηρίδια και ιούς.

Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

Ναι. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA στην Αμερική, ο EMEA στην Ευρώπη και ο ΕΟΦ στην Ελλάδα, θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια και ποιοτικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εμβολίων πριν και μετά την έγκριση και κυκλοφορία τους. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός 1-2 ημερών.

Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;

Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού;

Όχι. Αποτελέσματα μιας μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας που έχει γίνει σε διάφορες χώρες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και εμβολιασμού.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων; Πως μπορώ να τις αντιμετωπίσω;

Τα εμβόλια, όπως και όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι σπάνιες και πολύ ήπιες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, γκρίνια ή χαμηλός πυρετός. Οι αντιδράσεις αυτές συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα καθαρό, δροσερό βρεγμένο πανάκι στην περιοχή που έγινε η ένεση για να απαλύνετε τον πόνο. Σοβαρές παρενέργειες συνήθως δεν παρατηρούνται από τα εμβόλια (π.χ. αλλεργικές αντιδράσεις). Εάν το παιδί σας αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντίδραση που σας ανησυχεί, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.

Μήπως τόσο πολλά εμβόλια που γίνονται υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μου;

Τα εμβόλια δεν υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Κάθε μέρα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς μωρού έρχεται σε επαφή και καταπολεμά αποτελεσματικά εκατομμύρια μικρόβια. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αρρωστήσει από κοκκύτη, λαμβάνει με το μικρόβιο πάνω από 3.000 ουσίες, ενώ αν εμβολιαστεί για κοκκύτη λαμβάνει μόνο 2 ή 3 ουσίες, ανάλογα με το εμβόλιο που έχει χορηγηθεί. Ακόμα και αν ένα μωρό λάβει >1 εμβόλιο την ίδια ημέρα, τα εμβόλια περιέχουν ελάχιστες ουσίες (αντιγόνα) (αντιγόνο = τμήμα ενός μικροβίου. Στην περίπτωση των εμβολίων αυτά είναι εξασθενημένα ή ανενεργά για να μην μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια) σε σχέση με αυτά με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα μωρό καθημερινά στο περιβάλλον του. Τα εμβόλια παρέχουν στο παιδί σας τα αντισώματα που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις σοβαρές ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν.

Πηγή: www.e-child.gr