Επικαιρότητα:

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κοιμάται το παιδί σας με μαξιλάρι

03 Απρ. 2015 - 09:15 | Παιδιά

Τα παιδικά μαξιλάρια δεν είναι ακριβώς τα ίδια με τα μαξιλάρια που χρησιμοποιούμε εμείς οι μεγάλοι. Βασικές διαφορές τους είναι το μέγεθός τους και η ποιότητα κατασκευής τους. Πιο συγκεκριμένα τα παιδικά μαξιλάρια είναι μικρότερα σε μέγεθος και το υλικό τους είναι βαμβακερό, υπολαλλεργικό που επιτρέπει να αναπνέει το δέρμα χωρίς συνθετικά υλικά. 

Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν ένα κατάλληλο παιδικό μαξιλάρι όταν «αποχωριστούν» την κούνια και αρχίσουν να κοιμούνται σε παιδικό κρεβάτι. Τα παιδιά καλό είναι να χρησιμοποιούν μαξιλάρι μετά την ηλικία των 2 ετών, γιατί τότε αποκτούν τον έλεγχο του κεφαλιού και μπορούν να γυρίζουν από τη μία θέση στην άλλη. 

Η αποφυγή χρήσης του μαξιλαριού τους πρώτους 3- 4 μήνες ζωής είναι απαραίτητη καθώς δεν έχουν καλό έλεγχο του κορμού και της κεφαλής τους. Επειδή κοιμούνται πολλές ώρες και μερικές φορές έχουν κακή στάση το μαξιλάρι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Η σπονδυλική στήλη τους δεν έχει αναπτυχθεί καλά και μπορεί να προκληθούν προβλήματα.

Το μαξιλάρι σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να προκαλέσει απόφραξη σε μύτη και στόμα τους και να πεθάνουν από ασφυξία ειδικά όταν κοιμούνται σε βρεφικό κρεβατάκι. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση μαξιλαριού αυξάνει το κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). 

Εάν λοιπόν το παιδί σας είναι σε ηλικία να χρησιμοποιήσει μαξιλάρι φροντίστε να επιλέξτε το σωστό μέγεθος που είναι μεταξύ 30- 40 εκατοστών μήκος και πάχος στα 5-7 εκατοστά και ελέγξτε τα υλικά κατασκευής του. Καλό είναι να αποφύγετε μαξιλάρια που αποτελούνται από φτερά ή πούπουλα, γιατί είναι επικίνδυνα μεταξύ άλλων και για αλλεργίες.