Πάσχα σε ελληνικά νησιά - Μία μοναδική εμπειρία!

08 Απρ. 2015 - 09:39 | Ταξίδια

Πάσχα στα ελληνικά νησιά. Αύρα θαλασσινή και ατμόσφαιρα κατανυκτική. Μπορεί  οι καλοκαιρινές διακοπές να φαίνονται ακόμα μακριά, όμως το ελληνικό νησί γενικότερα παραμένει ένας ιδανικός προορισμός για τις ιερές μέρες του Πάσχα! Στα νησιά θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά αμέτρητα έθιμα και παραδόσεις τα οποία θα σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή

ΠΑΤΜΟΣ

Η Πάτμος με το δικό της πασχαλιάτικο τελετουργικό (πιο ιδιαίτερη στιγμή η λειτουργία του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη ) και την κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού, έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις όλων εκείνων που θέλουν να βιώσουν το θρησκευτικό συναίσθημα. Αν την επιλέξετε, θα πρέπει να ξέρετε πως δεν έχει αεροδρόμιο. Στην περίπτωση που δεν αντέχετε τα πολύωρα ταξίδια στη θάλασσα ή δεν διαθέτετε χρόνο, η καλύτερη λύση είναι να εξασφαλίσετε αεροπορικό εισιτήριο για Λέρο ή Κω κι από εκεί να κινηθείτε με πλοίο ή δελφίνι (καιρού επιτρέποντος ). Τα πιο καλά ξενοδοχεία του νησιού ανοίγουν για το Πάσχα, ενώ ορισμένα από αυτά ετοιμάζουν για τους πελάτες τους ειδικά εορταστικά μενού. Διαφορετικά, καλό είναι να έχετε κάνει κράτηση στα λίγα καλά εστιατόρια και ταβέρνες στη Σκάλα και τη Χώρα που λειτουργούν την περίοδο του Πάσχα.

ΔΙΑΜΟΝΗ - Αρχονταρίκι (22470/29368)

Eνα αρχιτεκτονικό διαμάντι με θαυμάσια διακόσμηση. Στις μόλις τέσσερις σουίτες (οι δύο junior suites), με δικό της στιλ η καθεμία, οι μεγάλες πέτρινες καμάρες και τα παραδοσιακά κόκκινα κεραμικά πατώματα συνδυάζονται με μινιμαλιστικά στοιχεία, με το μοντέρνο να δένεται με την αύρα του παλιού.

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ - Apocalypsis (22470/32800)

Kομψό εστιατόριο με μοντέρνα λιτή διακόσμηση στα λευκά, με σκεπαστή βεράντα, σε ειδυλλιακό περιβάλλον και μοναδική θέα στον πανέμορφο κόλπο του Γροίκου, λίγα βήματα από τη θάλασσα. Ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης δημιουργεί με σίγουρο χέρι μια εξαιρετική ελληνική δημιουργική κουζίνα ελαφριά και ευρηματική, με βάση ένα πανόραμα τοπικών ελληνικών προϊόντων, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι προχωρημένες τεχνικές, οι τολμηροί συνδυασμοί των υλικών και το διαρκές παιχνίδισμα με τις υφές. Εντυπωσιακά και τα επιδόρπια. Ευγενέστατο σέρβις και καλή λίστα κρασιών.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτη και με διαφορά από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας. Μεγαλοπρέπεια, θεατρικότητα, κατάνυξη, θρησκευτικό συναίσθημα κάνουν το κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό. Το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, με τις φιλαρμονικές να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τα έθιμα να διατηρούνται εδώ και αιώνες αναλλοίωτα από τους Κερκυραίους, δίνει στη γιορτή το ιδιαίτερο χρώμα της. Ποια είναι όμως εκείνα τα «μυστικά» που θα σε κάνουν να απολαύσεις στο έπακρο το κερκυραϊκό Πάσχα; Το Πάσχα, για να δείτε τα κανάτια να σπάνε στους δρόμους και τις φιλαρμονικές να γεμίζουν μελωδίες τα καντούνια, το καλοκαίρι για να χαθείτε μέσα στον κόσμο και να απολαύσετε τις παραλίες, την άνοιξη και το φθινόπωρο για εναλλακτικές διαδρομές στα βενετσιάνικα χωριά.

ΔΙΑΜΟΝΗ - Corfu Palace

Η ιστορική, αριστοκρατική μονάδα του νησιού στον όρμο της Γαρίτσας, μέσα στην πόλη. Διαδοχικές ανακαινίσεις έχουν προσθέσει νότες φρεσκάδας στον πολυτελή χαρακτήρα του. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν τη λάμψη του παρελθόντος και ο κήπος με την πισίνα είναι εξαιρετικός. Τα ευρύχωρα δωμάτια και οι σουίτες έχουν κλασική επίπλωση και βλέπουν θάλασσα. Θαυμάσια μαρμάρινα μπάνια. Mεγάλο ατού το εξαιρετικό σέρβις. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου στεγάζεται το καζίνο της Κέρκυρας. (26610/39485-7)

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - Pomo d' Oro (26610/28680)

Σε μια όμορφη, υπερυψωμένη βεράντα στο κέντρο της πόλης, ο σεφ και ιδιοκτήτης Αριστοτέλης Μέγκουλας προτείνει μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με δημιουργικότητα, φαντασία και προσωπικές πινελιές, καταγράφοντας υψηλές επιδόσεις. Ιντριγκαδόρικα ορεκτικά, ευφάνταστες αρωματικές σαλάτες, άψογα χειροποίητα ζυμαρικά και προτάσεις σε κυρίως πιάτα που περιστρέφονται γύρω από το κρέας. Πολύ καλή λίστα κρασιών και ανακαινισμένη σάλα σε μοντέρνο ύφος για το χειμώνα.

ΣΠΕΤΣΕΣ

Κοντινό, εύκολο και σίγουρα κοσμοπολίτικο το σπετσιώτικο Πάσχα έχει το δικό του εθιμοτυπικό. Οι ετοιμασίες στο νησί ξεκινούν μαζί με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πόρτες και παραθυρόφυλλα βάφονται, βοτσαλωτά καλντερίμια ασβεστώνονται, αυλές ξεχορταριάζονται, βλέπετε όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής όπου όλοι συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ποσειδωνίου μαζί με τους Επιταφίους από όλες τις ενορίες του νησιού. Άλλο κλασικό ραντεβού είναι το Χριστός Ανέστη στη γυναικεία μονή των Αγίων Πάντων, εν μέσω σχεδόν νεκρικής σιγής και απουσία πυροτεχνημάτων. Η κοσμική Ντάπια και το παλιό λιμάνι με τους ταρσανάδες και τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαράκια του νησιού σίγουρα θα σας ξεμυαλίσουν, όπου κι αν είστε όμως μην παραλείψετε το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής στην Κουνουπίτσα.

ΔΙΑΜΟΝΗ - Poseidonion Grand Hotel

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ - Ορλώφ

Σταθερής ποιότητας εστιατόριο στη βεράντα και στο ζεστό εσωτερικό του παραδοσιακού κτιρίου-σήμα κατατεθέν των Σπετσών (εδώ στεγαζόταν το πρώτο Λιμεναρχείο του νησιού). Δοκιμάστε πίτες με χειροποίητο φύλλο, χταπόδι στη σχάρα με μαυρομάτικα, πένες με φρέσκα λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας με κατίκι Δομοκού και φρέσκια ρίγανη, γαρίδες σαγανάκι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φέτα, μυρωδικά και άρωμα ούζου αλλά και φρέσκα αχνιστά μύδια.

 

Μια ολόκληρη σειρά από διεθνή βραβεία αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του Poseidonion Grand Hotel στη Ντάπια. Η πρόσοψη με τα περίτεχνα σκαλιστά στοιχεία, τα πολυτελή δωμάτια και σουίτες με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και μαρμάρινα μπαλκόνια που ατενίζουν τη θάλασσα, το εξαιρετικό spa και δύο πολύ καλά εστιατόρια («Οn the Verandah», «Freud Oriental» ) φτιάχνουν ένα ονειρεμένο σκηνικό για classy διακοπές (2298074553 ).

 

ΤΗΝΟΣ

Έχοντας ταυτιστεί με τον λεγόμενο ”θρησκευτικό τουρισμό”, γεγονός που μάλλον την αδικεί, η Τήνος θεωρείται ένας εκ των κλασσικότερων προορισμών για τις πασχαλινές αποδράσεις. Με πλήθος κόσμου να συρρέει κάθε χρόνο για να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και να επισκεφθεί τον ναό της Παναγίας, το Πάσχα στην Τήνο είναι αυθεντικά παραδοσιακό, χωρίς να «φορτώνεται» τον κοσμοπολιτισμό άλλων κυκλαδίτικων νησιών, αλλά και χωρίς να στερείται επιλογών για όσους δεν επιθυμούν να περάσουν όλο το τετραήμερο παρακολουθώντας θρησκευτικές εκδηλώσεις.  Όσο κι αν η Χώρα της Τήνου βρίσκεται με την Μεγαλόχαρη στο επίκεντρο των ημερών, μην αγνοήσετε την γοητευτική ενδοχώρα του νησιού που ιδίως αυτή την εποχή είναι ό,τι πρέπει για on the road εξερευνήσεις. Βγείτε στο δρόμο για τον Πύργο, κάντε στάσεις στην Καρδιανή και τα Υστέρνια, δοκιμάστε κάποιο από τα ταβερνάκια στον Κτικάδο, παρατηρήστε τους περιστερώνες-έργα τέχνης του Ταραμπάδου στην Κώμη, ακολουθήστε τη διαδρομή για το ορεινά χωριά του Νότου και σίγουρα θα μας θυμηθείτε.

ΔΙΑΜΟΝΗ - Diles and Rinies

Πολυτελές συγκρότημα από οκτώ αυτόνομες βίλες γύρω από την τεράστια πισίνα αμφιθεατρικά χτισμένο σε ύψωμα, μέσα σε μεγάλο κτήμα με πανέμορφη θέα και απόλυτη ιδιωτικότητα. Ανάλογα με την κατηγορία (με 2, 3 ή 4 υπνοδωμάτια), κάθε βίλα μπορεί να φιλοξενήσει από 4 -5 έως 11 -12 άτομα. Διακριτική πολυτέλεια και σύγχρονη διακόσμηση, ενώ στα υλικά επικρατούν η πέτρα, το ξύλο και το μάρμαρο. Διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, hi end τεχνολογικό εξοπλισμό, τζάκι, ιδιωτικό κήπο, μπαλκόνι και βεράντα με BBQ. Κατόπιν συνεννόησης διοργανώνονται γεύματα, ενώ παρέχονται υπηρεσίες σεφ αλλά και μασάζ κλπ.

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ - Ταρσανάς (22830/24667)

Εκλεπτυσμένος χώρος κυρίως για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, με λίγα τραπεζάκια, στην άκρη του λιμανιού στους ταρσανάδες. Ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ από τον ιδιοκτήτη/σεφ Αντώνη Γκιών, η φουρτάλια με "σίσιρο" (είδος τοπικού σύγλινου) η ρεγγοσαλάτα, τα σκορδομακάροντα και το λιόκαφτο. Ανάλογα με τον καιρό θα βρείτε σπάνια υλικά -άγρια σπαράγγια, "αλιφόνι" (τηνιακό σταμναγκάθι) και ετοιμάζει ωραιότατες αστακομακαρονάδες αλλά και ψάρια και αστακούς στον ατμο ή γιουβέτσι, με ριγατόνι και τυρί μαστέλο.