Επικαιρότητα:

Σίγουρα Βήματα για Μπάνιο χωρίς Μικρόβια!

17 Απρ. 2015 - 08:50 | Συμβαίνει γύρω μας

Ξεφορτωθείτε για τα καλά τα βακτήρια που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του και μετατρέψτε το μπάνιο σας σε οχυρό υγείας και καθαριότητας.

Πόσο αηδιαστικό είναι ένα βρώμικο μπάνιο; Πολύ! Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των όχι-και-τόσο-αθώων μικροοργανισμών και βακτηρίων που έχουν μετατρέψει το μπάνιο σας σε μόνιμη κατοικία τους. Είτε σας αρέσει να καθαρίζετε το μπάνιο σας σε δόσεις είτε προτιμάτε να του κάνετε γενική μία φορά την εβδομάδα, αυτά τα μικρά κόλπα θα σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες μια και καλή!

Βήμα #1: Ντους Στην καμπίνα του και ειδικά στην κεφαλή του βρίσκει λιμάνι το μυκοβακτήριο Mycobacterium avium το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονοπάθεια.

Καθαρίστε την κεφαλή του ντους βουτώντας την σε μία πλαστική σακούλα την οποία έχετε γεμίσει με λευκό ξίδι. Στη συνέχεια, δέστε τη σακούλα με ένα λάστιχο και αφήστε την κεφαλή του ντους να μουλιάσει στο μίγμα για 24 ώρες.Διαβάστε πιο αναλυτικά αυτή τη διαδικασία εδώ.

Βάλτε την κουρτίνα και το χαλάκι του μπάνιου στο πλυντήριο μαζί με μερικές παλιές πετσέτες. Γιατί; Οι τελευταίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι μιας και απορροφούν τον αφρό του απορρυπαντικού και τη μούχλα. Στη συνέχεια, αφήστε τα να στεγνώσουν καλά.

Αναμίξτε 1 φλ. μαγειρική σόδα με μερικές σταγόνες λευκό ξίδι ώστε να δημιουργήσετε μια πάστα. Εφαρμόστε μία παχιά στρώση της παραπάνω στις γυάλινες πόρτες του μπάνιου και αφήστε την να δράσει για 1 ώρα προτού την τρίψετε καλά με ένα ύφασμα μικρο-ινών. Τέλος, ξεπλύνετε με νερό και σκουπίστε με ένα καθαρό πανί.

Για να δείτε τη μπανιέρα σας όχι μόνο να λάμπει, αλλά και άδεια από μικρόβια, δεν έχετε παρά να τη γεμίσετε... με ζεστό νερό και να την αδειάσετε κατευθείαν. Έπειτα, απλώστε στην επιφάνεια της μπανιέρας λίγο καθαριστικό γενικής χρήσης και τρίψτε καλά με ένα σφουγγάρι. Αφήστε το καθαριστικό να καθίσει για 15 λεπτά προτού το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Έξτρα tip Σκουπίστε καλά το ντους και να αφήστε το παράθυρο ή την πόρτα του ανοιχτή για τουλάχιστον 1 ώρα μετά από κάθε μπάνιο για να επαναφέρετε την υγρασία του χώρου στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Βήμα#2: Αρμοί Η επιφάνειά τους είναι πορώδης γεγονός που την κάνει ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Βουτήξτε μία βούρτσα για καθαρισμό αρμών σε χλωρίνη και τρίψτε καλά με αυτήν τις περιοχές που εμφανίζουν δυσχρωμίες. Ξεπλύνετε καλά με λίγο νερό.

Έξτρα tip Για να εμποδίσετε την υγρασία να διαπεράσει τους αρμούς, σφραγίστε τους με ειδικά αρμοκάλυπτρα.

Βήμα#3: Πλακάκια, Τοίχοι και Ταβάνι Ο αφρός και η σκόνη αφήνουν στην επιφάνειά τους ένα μικροσκοπικό φιλμ υγρασίας το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ψεκάστε με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης τα πλακάκια, τα ντουλάπια και το ταβάνι κι ανοίξτε τη βρύση της μπανιέρας, ρυθμίζοντάς την στο ζεστό για περίπου 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ατμός. Στη συνέχεια, κλείστε τη βρύση και την πόρτα του μπάνιου και αφήστε τον ατμό και το καθαριστικό να δράσουν για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε καλά όλες τις επιφάνειες που ψεκάσατε με ένα καθαρό πανάκι. Αν δεν φτάνετε το ταβάνι, δεν έχετε παρά να το σκουπίσετε χρησιμοποιώντας μια καθαρή σφουγγαρίστρα.

Έξτρα tip Για να εξαφανίσετε τα σημάδια που αφήνει το νερό πάνω στα πλακάκια, φροντίστε να τα περνάτε με λίγο κερί αυτοκινήτου μια φορά το χρόνο.

Βημα#4: Τουαλέτα Πέρα από το πλήθος βακτηρίων που φιλοξενούνται στην επιφάνεια της, μερικά «ύπουλα» και «ζωηρά» βακτήρια, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, ενδέχεται να βρεθούν το καπάκι της τουαλέτας απλά τραβώντας το καζανάκι της.

Ρίξτε 1 φλ. μαγειρική σόδα στη λεκάνη της τουαλέτας, τρίψτε καλά την επιφάνειά της και στη συνέχεια τραβήξτε το καζανάκι.

Γεμίστε το πιγκάλ με χλωρίνη και βυθίστε τη βούρτσα σε αυτό για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, αδειάστε το διάλυμα και γεμίστε το πιγκάλ με κρύο νερό.

Έξτρα tip Κλείστε το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξετε το καζανάκι.

Κάτι τρέχει με το καζανάκι σας; Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε κάθε πιθανή βλάβη.

Βήμα#5: Νεροχύτης Μπορεί σε αυτόν να καθαρίζετε τα χέρια σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο νεροχύτης εμφανίζει την υψηλότερη συγκέντρωση μικροβίων σε όλο το μπάνιο σας, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και τη λεκάνη της τουαλέτας.

Ρίξτε λίγο λευκό ξίδι ή μαγειρική σόδα στο σιφόνι του νεροχύτη και αφήστε το ζεστό νερό να τρέξει για μερικά λεπτά. Έπειτα, περάστε με ένα υγρό αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι τη βρύση προκειμένου να εξολοθρεύσετε ακόμα και τα πιο επίμονα μικρόβια. Τέλος, καθαρίστε την αλυσίδα της τάπας του νεροχύτη με λίγο οδοντικό νήμα (ναι, σωστά, διαβάσατε!) για να απομακρύνετε από αυτήν τυχόν ρύπους κι άλατα.

Έξτρα tip Για να μην κολλάει το σαπούνι στο πιάτο του, περάστε την επιφάνειά του με μια λεπτή στρώση baby oil.