Επικαιρότητα:

Διαλογισμός αντί για φάρμακα

24 Απρ. 2015 - 08:20 | Συμβαίνει γύρω μας

Ο διαλογισμός φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα φάρμακα στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Έρευνα βρήκε ότι η γνωσιακή (ψυχο)θεραπεία που βασίζεται στην πλήρη συνειδητότητα του μυαλού (mindfulness) μπορεί να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτή είναι άλλωστε η κατεύθυνση (mindfulness) προς την οποία στρέφεται το τελευταίο διάστημα ο διαλογισμός, προσπαθώντας να μας διδάξει να εστιάζουμε στο παρόν, στη στιγμή που ζούμε δηλαδή. 

Αυτό το είδος της ψυχοθεραπείας απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα και στηρίζεται στη γνωσιακή θεραπεία σε συνδυασμό με τον διαλογισμό και τη γιόγκα. Συνήθως διαρκεί 8 εβδομάδες και έχει ως στόχο να μάθουμε να δεχόμαστε καλύτερα και υγιέστερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. 

Ο καθηγητής Richard Byng από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ εξηγεί ότι αποτελεί μία καλή εναλλακτική για όσους δεν θέλουν να παίρνουν φάρμακα για πολλά χρόνια ή / και δεν αντέχουν τις παρενέργειές τους, δεδομένου του γεγονότος ότι οι 4 στους 5 ανθρώπους με κατάθλιψη – αν δεν συνεχίσουν τη θεραπεία – θα βιώσουν μία υποτροπή της ασθένειάς τους. Πιο συγκεκριμένα αυτή η θεραπεία (MBCT) έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν βιώσει ή / και κινδυνεύουν να βιώσουν την εμπειρία της υποτροπής της κατάθλιψης με στόχο να κατορθώνουν να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που σχετίζονται με την υποτροπή. 

Στην έρευνα 424 ασθενείς με υποτροπιάζουσα μείζονα κατάθλιψη χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, η μία συνέχισε τα αντικαταθλιπτικά και η άλλη τα σταμάτησε και ακολούθησε τη θεραπεία (MBCT). Τα μέλη και των 2 ομάδων λάμβαναν ψυχιατρική εκτίμηση σε τακτά χρονικά μέσα στα 2 χρόνια που κράτησε η έρευνα και δεν βρέθηκαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες.