Γιατί ξεχνάμε τα ονόματα και ποιος είναι ο τρόπος για τα θυμόμαστε

19 Μαίου 2015 - 09:34 | Συμβαίνει γύρω μας

Γιατί ξεχνάμε τα ονόματα και ποια είναι η μοναδική λύση για να τα θυμόμαστε; Αυτό το βίντεο έχει τις απαντήσεις 

Ξεχνάς τα ονόματα των ανθρώπων που σου συστήνονται; Δεν είσαι ο μόνος.

Πολλοί το παθαίνουμε, λίγοι ξέρουμε το γιατί. Τώρα, το βίντεο του AsapSCIENCE, έρχεται να μας εξηγήσει το φαινόμενο.

 Σύμφωνα λοιπόν με το AsapSCIENCE, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε το όνομα του συνομιλητή μας στην πρώτη γνωριμία.

Ο πρώτος λόγος είναι το αποκαλούμενο "Baker Effect". Συνηθίζουμε να αποδίδουμε χαρακτηριστικά στους ανθρώπους και να τους κρίνουμε βάσει της εργασίας τους και των όσων κάνουν στην καθημερινή τους ζωή.

Τα ονόματα από την άλλη, δεν μας δίνουν κάτι επιπρόσθετο για το άτομο από μόνα τους και έτσι δεν μπορούμε να τα συσχετίσουμε με κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για τον συνομιλητή μας, στον εγκέφαλο μας.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με εμάς. Αντί να παρατηρούμε και να ακούμε τον άλλο, επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας. Όσο ο συνομιλητής αναφέρει το όνομα του, προετοιμαζόμαστε να πούμε το δικό μας, να συστηθούμε και να παρουσιάσουμε το "εγώ" μας.

Και ο τρίτος λόγος, είναι ακόμη πιο απλός. Δεν μας ενδιαφέρει απλά, να συγκρατήσουμε το όνομα του άλλου ή να μάθουμε κάτι περισσότερο για αυτόν μιας και δεν μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε κάποιου είδους σχέσης μαζί του.

Και τι πρέπει να κάνουμε για να συκρατούμε τα ονόματα;

-Να δείχνουμε προσοχή στον συνομιλητή.

-Να χρησιμοποιούμε το όνομα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και να το αναφέρουμε συχνά.

-Να χτίζουμε συσχετισμούς. Μπορείς να συγκρίνεις δύο ανθρώπους που έχουν το ίδιο όνομα, ή να συνδέεις το όνομα κάποιου με έναν συγκεκριμένο ήχο ή αντικείμενο που σου το θυμίζει.

-Παίξε παιχνίδια λέξεων στον ελεύθερο σου χρόνο, μιας και ενισχύουν τη μνήμη.

Όλα τα παραπάνω φυσικά, αν μας ενδιαφέρει να συγκρατήσουμε το όνομα του συνομιλητή μας.

 

 

news247.gr