Επικαιρότητα:

Πώς επηρεάζουν τα video games το μυαλό;

22 Μαίου 2015 - 10:08 | Υγεία

Οι παίκτες των video games περνάνε 3 δισεκατομμύρια ώρες εβδομαδιαία μπροστά από τις οθόνες τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μέσος νέος θα έχει ξοδέψει 10. 000 ώρες παίζοντας video games μέχρι να γίνουν 21 ετών. 

Οι επιπτώσεις από τα παιχνίδια αυτά στον εγκέφαλο τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητές. Νέα έρευνα από το Καναδικό Πανεπιστήμιο McGill και το Douglas Research Institute of the CIUSSS de l'Ouest-de-l'Île de Montréal δείχνει ότι οι παίκτες τέτοιων παιχνιδιών επιδεικνύουν μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική ικανότητα στην οπτική τους συγκέντρωση και παράλληλα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές πλοήγησης που βασίζονται στον κερκοφόρο πυρήνα του εγκεφάλου και όχι στον ιππόκαμπο, που είναι κανονικά η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη σχέση με τον χώρο. 

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στρατηγικές πλοήγησης που βασίζονται στον κερκοφόρο πυρήνα έχουν λιγότερη φαιά ουσία και πιο μειωμένη λειτουργία στον ιππόκαμπο, γεγονός που έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νευρολογικές παθήσεις, όπως είναι το Αλτσχάιμερ. Η έρευνα διεξήχθη σε ενήλικες παίχτες που πέρναγαν τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα σε αυτή τη δραστηριότητα.