Επικαιρότητα:

Ποιές συνήθειες καταστρέφουν το χαμόγελο

25 Μαίου 2015 - 09:16 | Υγεία

Εκτός από την ελλιπή φροντίδα των δοντιών, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που ενδέχεται να αποβούν "μοιραίες" για το χαμόγελο.

Η στοματική υγιεινή είναι σημαντική, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας. Εξάλλου, το στόμα είναι πύλη εισόδου των μικροβίων για τον υπόλοιπο οργανισμό. Ας δούμε ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν τα δόντια μας.

Δόντια- εργαλεία: Τα δόντια μπορεί να είναι ισχυρά "όργανα" αλλά δεν είναι εργαλεία για να ανοίγει κάποιος κουτάκια μπύρας ή να ξεμπερδεύει έναν κόμπο. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να βλάψουν το σμάλτο ή και να σπάσουν τα δόντια, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και στη γνάθο.

Προσοχή... πάγος: Πολλοί έχουν τη συνήθεια να μασούν παγάκια αλλά αυτή η ενέργεια είναι ιδιαίτερα επιζήμια. Η σκληρότητα και η θερμοκρασία του πάγου είναι ικανές να σπάσουν, να ραγίσουν ή να "ξεφλουδίσουν" τα δόντια.

Ονυχοφαγία: Η κακή συνήθεια να τρώει κάποιος τα νύχια του δεν αφορά μόνο στην αισθητική των άκρων αλλά και στην υγιεινή των δοντιών. Οι ρωγμές και η φθορά τους είναι από τους βασικούς κινδύνους, ενώ πιο σημαντικό ακόμα είναι ότι καραδοκούν τα μικρόβια, που βρίσκονται στα νύχια.

Δυνατό βούρτσισμα: Το έντονο και με πίεση βούρτσισμα δε σημαίνει ότι θα καθαρίσουν τα δόντια καλύτερα. Αντίθετα, αυτό μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβές καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να αφαιρεθεί το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών και να υποχωρήσουν τα ούλα.

Το λεμόνι: Μπορεί να είναι ιδανικό αντιοξειδωτικό και να έχει αρκετές ωφέλειες, αλλά όταν πρόκειται να το μασήσει κάποιος, τα δόντια έχουν ....αντιρρήσεις. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού έχει την ικανότητα να διαβρώνει την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να προκληθεί υπερευαισθησία στο κρύο ποτό ή φαγητό.

Προσοχή στα σκληρά αντικείμενα: Το μάσημα του στυλό είναι σύνηθες αν και σίγουρα όχι λογικό. Ωστόσο, μία τέτοια ενέργεια, που συνήθως υποδεικνύει αγχώδες άτομο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στα δόντια, από την καταστροφή του σμάλτου μέχρι τον τραυματισμό και το σπάσιμο.