Επικαιρότητα:

Οι 5+4 αλήθειες για τα έμβρυα που θα σας εκπλήξουν

08 Ιουν. 2015 - 09:22 | Παιδιά

Η χαρμόσυνη είδηση μία εγκυμοσύνης είναι η αρχή ενός ολοκαίνουριου κεφαλαίου στη ζωή μας. Βιώνουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλαγές στο σώμα μας και κάθε μέρα που περνάει δενόμαστε όλο και περισσότερο με το μωράκι που μεγαλώνει μέσα μας.

Οι εννέα αυτοί μήνες της εγκυμοσύνης, είναι μία μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα και είναι το διάστημα που μας προετοιμάζει για το πανέμορφο θαύμα της μητρότητας. Γνωρίζετε όμως όλα όσα θα έπρεπε για το πλασματάκι που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα στην κοιλίτσα σας;

Η γονιμοποίηση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Το ξέρατε ότι χρειάζονται 24 ολόκληρες ώρες προκειμένου το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο μας; Μόλις όμως αυτό συμβεί, ξεκινάει και επίσημα η περίοδος της εγκυμοσύνης παρόλο που ακόμα εσείς δεν έχετε υποψιαστεί τίποτα!

Το φύλο του μωρού - θέμα τύχης ή όχι;

Πώς καθορίζεται τελικά το φύλο του μωρού μας; Είναι θέμα τύχης ή όχι; Η αλήθεια είναι ότι το φύλο καθορίζεται από τα χρωμοσώματα του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου. Τα ωάρια έχουν χρωμοσώματα Χ και τα σπερματοζωάρια, χρωμοσώματα Χ και Υ. Αν λοιπόν, το σπερματοζωάριο που θα προλάβει και θα καταφέρει να γονιμοποιήσει το ωάριό σας είναι χρωμοσώματος χ, τότε το μωρό σας είναι κοριτσάκι, ενώ αν είναι χρωμοσώματος Υ, τότε είναι αγόρι!

6η εβδομάδα κύησης: Μία εβδομάδα πιο σπουδαία από ότι πιστεύετε!

Μπορεί αν είστε μόλις δυόμιση μηνών έγκυος και τίποτα να μην προδίδει την εγκυμοσύνης σας, σε αυτή τη φάση όμως το μωρό σας έχει σχηματιστεί και είναι ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι. Τα περισσότερα παντελόνια σας, σας στενεύουν καθώς η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και το μωρό σας ήδη ανταποκρίνεται στα πρώτα εξωτερικά ερεθίσματα! Και όμως! Ακόμα και αν εσείς δεν μπορείτε να το αισθανθείτε, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι ήδη από από αυτόν τον μήνα το έμβρυο μπορεί να νιώσει το άγγιγμά σας! Επιπλέον, στην έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης η καρδιά του μωρού σας χτυπάει κανονικά, παρόλο που είναι τόσο μικρή που δεν μπορούμε να τη δούμε καν.

Πότε σχηματίζονται τα βασικά όργανα;

Κάτι το οποίο πιθανότατα δε γνωρίζατε, είναι ότι στην 10η εβδομάδα κύησης, όλα τα βασικά όργανα του μωρού σας, η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το συκώτι, έχουν σχηματιστεί πλήρως και ήδη λειτουργούν. Οι επόμενοι εφτάμιση μήνες φυσικά, είναι καθοριστικοί στην ανάπτυξη και την τελειοποίησή τους.

Την 13η εβδομάδα έχει ήδη δαχτυλικά αποτυπώματα!

Τι και αν ακόμα δεν έχετε κλείσει τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης σας! Το μωρό σας έχει όχι μόνο χεράκια, αλλά και τα δικά του μοναδικά δαχτυλικά αποτυπώματα! Επιπλέον, σε αυτή τη φάση έχουν σχηματιστεί ήδη οι βλεφαρίδες τα φρύδια και όλο το έμβρυο καλύπτεται από ένα χνούδι που είναι εμφανές και τη στιγμή που γεννιέται!

Το συγκινητικό υπερηχογράφημα του 5ου μήνα

Η εγκυμοσύνη σας προχωράει κανονικά και σιγά σιγά συνειδητοποιείται ότι σε λίγους μήνες θα γίνετε και επίσημα μητέρα! Στο υπερηχογράφημα του 5ου μήνα, κοιτάζοντας την οθόνη του ιατρείου, θα δείτε ένα μικρό ανθρωπάκι που πλέον η μορφή του είναι ξεκάθαρη! Μοναδικό συναίσθημα!

Οι εντυπωσιακές ικανότητες του εγκεφάλου

Στις 24 εβδομάδες ο εγκέφαλος του μωρού μας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να καταλάβει διαφορές στις φωνές, να αντιλαμβάνεται τη μουσική και τους διάφορους ήχους και το πιο εντυπωσιακό; Όλα αυτά αποτυπώνονται στην μνήμη του!

24η εβδομάδα κύησης: Μία εβδομάδα - σταθμός για την εγκυμοσύνη σας

Ο λόγος; Από αυτές τις μέρες και έπειτα, κατά πάσα πιθανότητα το μωρό μας μπορεί να επιβιώσει και έξω από το ασφαλές περιβάλλον τη μήτρας μας. Εννοείται βέβαια πως κάτι τέτοιο καλό είναι να μην χρειαστεί, όμως πλέον το μωρό μας πριν καν έρθει στον κόσμο, είναι πιο «ανεξάρτητο»!

Πόσο αμνιακό υγρό καταναλώνει ένα μωρό;

Όπως όλοι ξέρουμε, τα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τρέφονται από το αμνιακό υγρό που υπάρχει στον αμνιακό σάκο. Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζατε είναι ότι το μωρό σας, πίνει όλο το αμνιακό υγρό και το οποίο αναπαράγεται στο αμνιακό σάκο περίπου κάθε τρεις ώρες!