Επικαιρότητα:

13 πράγματα που αν τα κάνει ίσως σε απατά

23 Ιουν. 2015 - 13:03 | Σχέσεις

 ΟΙ ΠΡΩΊΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Φοβάμαι ότι η γυναίκα μου έχει εραστή. Πρόκειται για μια διαισθητική εντύπωση, που βασίζεται σε ασαφείς ενδείξεις, μικροπράγματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δεν μπορώ ν’ απαλλαγώ από ττχν εντύπωση ότι κάτι μου κρύβει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω, αλλά με τρώει η υποψία ότι ο άνδρας μου έχει ερωμένη.

Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο υποψίας -ένα διαισθητικό συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολλοί ανέφεραν ότι βίωσαν αυτό το συναίσθημα, σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετική ένταση. Σε ορισμένους εκδηλώθηκε με τη μορφή αιφνίδιας αντίδρασης, που υπήρξε απόρροια κάποιου τυχαίου σχολίου ή περιστατικού. Σε άλλους είχε τον χαρακτήρα μιας ολοένα αυξανόμενης αίσθησης δυσφορίας.

ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ

Οι πρώτες ενδείξεις σπανίως είναι χειροπιαστές ή άμεσα ανιχνεύσιμες, όπως το αποτύπωμα κραγιόν στον γιακά ενός πουκαμίσου ή τα παράξενα τηλεφωνήματα. Συνήθως είναι λεπταίσθητες, έχουν τον χαρακτήρα διαισθητικής αντίδρασης στις αλλαγές συμπεριφοράς του συντρόφου, απο-τυπώνουν την αίσθηση ότι «κάτι έχει αλλάξει». Ακολούθως, παραθέτουμε έναν κατάλογο τέτοιων αλλαγών.

Το ταίρι μου:

• είναι πιο απόμακρο

• δείχνει απορροφημένο στη δουλειά του, στο νοικοκυριό, σε εξωτερικές δραστηριότητες

• προσέχει περισσότερο το ντύσιμο του

• δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο βάρος και τη σιλουέτα του

• λείπει αδικαιολόγητα από το σπίτι σε ώρες που κανονικά θα ήταν εκεί

• είναι πιο προσκολλημένο στην τηλεόραση απ’ ό,τι συνήθως

• παρουσιάζει ασυνήθιστη δεκτικότητα σε καινοτομίες στον ερωτικό τομέα

• είναι λιγότερο ελκυστικό

• δείχνει απροθυμία στην κουβέντα και με αποφεύγει γενικώς

• η παρουσία του, στον συναισθηματικό τομέα, είναι ελλιπής

εκδηλώνει μειωμένο ενδιαφέρον για τα οικογενειακά δέματα

• εκδηλώνει μειωμένο ενδιαφέρον στον σεξουαλικό τομέα, σε σύγκριση με το παρελθόν

• η συμμετοχή του σε κοινές δραστηριότητες είναι περιορισμένη.

Είναι δελεαστικό να μελετήσει κανείς αυτόν τον κατάλογο, να βρει τα στοιχεία που ταιριάζουν στη συμπεριφορά του συντρόφου του και να καταλήξει στο συμπέρασμα όπ το ταίρι του έχει συνάψει παράνομο δεσμό. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Για να δτερευνήσουμε τη συνάφεια των αλλαγών στη συμπερτφορά με το θέμα που πραγματευόμαστε, πρέπει να εξετάσουμε τόσο τον αριθμό των πεδίων όπου συντελούνται όσο και την έκταση που προσλαμβάνουν. Μεταβολές, λόγου χάρη, συμπεριφοράς οι οποίες εκδηλώνονται σ’ έναν μόνο τομέα είναι σαφώς υποδεέστερες σε σύγκριση με αλλαγές που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς. Εξυπακούεται ότι οι δραστικές αλλαγές έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις περιορισμένες.

Ακόμη όμως κι όταν προκύπτουν εκτεταμένες μεταβολές σε πληθώρα τομέων, δεν σηματοδοτούν απαραιτήτως την ύπαρξη εξωσυζυγικών σχέσεων. Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι, εντελώς άσχετοι με τις ερωτικές παρεκτροπές, ικανοί να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς. 'Ενας από αυτούς, πιθανότατα ο επικρατέστερος, είναι η διόγκωση του άγχους της δουλειάς. Αλλες πιθανές αιτίες είναι η ανησυχία για την υγεία, η ανασφάλεια της μέσης ηλικίας για το γήρας, οι προβληματισμοί για οικογενειακά θέματα, οι οικονομικές σκοτούρες. Δυστυχώς, η προοπτική ενός παράνομου δεσμού φαντάζει τόσο τρομακτική, ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι καταστέλλουν την επίγνωση αυτών των μεταβολών ή τις εκλογικεύουν ως προσωρινές, ασήμαντες ή οφειλόμενες σε κάποιο πρόβλημα που κάποια οτιγμή «θα εξαφανιστεί». Πάντως, προϊόντα ή όχι παράνομων δεσμών, αυτές οι αλλαγές φανερώνουν την ύπαρξη ενός προβλήματος που πρέπει να συζητηθεί.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, όταν οι άνδρωποι βασίζονται μόνο στα πορίσματα της διαίσδησης, διστάζουν να λάβουν μέτρα. Χρειάζονται επιπρόσδετα τεκμήρια. Ας δούμε, λόγου χάρη, την εμπειρία μιας γυναίκας (δα την ονομάσουμε Κάδι) η οποία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαπίστωσε ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά του συζύγου της και έσπευσε να τις αποδώσει σε επαγγελματικές πιέσεις. Ο ίδιος δεν είχε αναφέρει τίποτε σχετικό, αλλά η Κάδι, διαπιστώνοντας ότι είχαν αυξηδεί κατακόρυφα οι ώρες της παρουσίας του στο γραφείο και πως ήταν μονί-μως απορροφημένος στις σκέψεις του ακόμη και εκτός χώρου εργασίας, συμπέρανε ότι αυτό συνέβαινε. Φυσικά δεν μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει τις εικασίες της επειδή στον άνδρα της δεν άρεσε να κουβεντιάζει για τη δουλειά του και η Κάδι δεν ήδελε να τον αναστατώσει με την υποβολή σχετικών ερωτήσεων. (Εννοείται πως δεν ήθελε να αναστατωδεί και η ίδια από την αφύπνιση των φοβιών της για την ύπαρξη ερωμένης). Η άρνηση των πρώτων διαισδητικών συναισδημάτων είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Κείμενο της συγγραφέως Πέγκι Βον. Ευχαριστούμε το Εργαστήρι Ανθρώπινων Σχέσεων και την κυρία Κατάκη για την ευγενική παραχώρηση του υλικού 

boro