Ποια είναι η σωστή ποσότητα φαγητού για να μην παχαίνουμε;

30 Ιουν. 2015 - 09:32 | Διατροφή

Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής εντάσσεται αναπόφευκτα και η σωστή μερίδα φαγητού, έτσι ώστε να μην τρώτε ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο απ’ όσο πρέπει.

Αποφασίζετε να βγείτε έξω για φαγητό και παραγγέλνετε το αγαπημένο σας πιάτο μακαρονάδας στο συνηθισμένο ιταλικό εστιατόριο. Καταφτάνει το γνωστό «βουνό» σπαγγέτι με μπόλικη σάλτσα, το αδειάζετε και σκέφτεστε τι χορταστικές που είναι οι μερίδες αυτού του εστιατορίου. Αν κάτι τέτοιο σας συμβαίνει συχνά, τότε έχουμε νέα που θα σας σοκάρουν, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχετε καταναλώσει σε ένα πιάτο, ακόμα και περισσότερες από 2 μερίδες.

Με τα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται στη χώρα μας και με την παιδική παχυσαρκία να σημειώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα κομμάτι του προβλήματος είναι οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε, οι οποίες αυξάνονται όταν το φαγητό μας αρέσει.

Η μερίδα του φαγητού είναι ίσως η πιο σημαντική πλευρά του ελέγχου του βάρους και με τις μερίδες να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, με ακόμη και μια φέτα ψωμιού να είναι μεγαλύτερη από παλιότερα.

Σίγουρα η μερίδα που θα καταναλώσει ο καθένας μας διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το ύψος, το βάρος, την υπόλοιπη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη φυσική δραστηριότητα κ.ο.κ., όπως διευκρινίζει η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αν, όμως, κατανοήσετε ποια είναι η σωστή μερίδα φαγητού, θα δείτε ότι η ζυγαριά σύντομα θα αρχίσει να είναι πιο φιλική μαζί σας.

 Ζυμαρικά/δημητριακά

Ξεκινώντας από τα αγαπημένα πολλών ζυμαρικά, ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι η σωστή μερίδα είναι μόλις 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα, ενώ στην Αμερική πολλές φορές γίνεται λόγος και για 1 φλιτζάνι –όπως καταλαβαίνετε η μερίδα του εστιατορίου ξεπερνάει κατά τουλάχιστον 2 φορές την πραγματική μερίδα.

Όσον αφορά το ψωμί, η σωστή μερίδα είναι 1 φέτα στο μέγεθος κασέτας κασετοφώνου -κι όχι βιντεοκασέτας!- ενώ τα δημητριακά πρέπει να σταματήσετε να τα αδειάζετε κατευθείαν στο μπολ και να τα μετράτε σε φλιτζάνι, υπολογίζοντας πάντα 1 φλιτζάνι ως μερίδα. Για το ρύζι ισχύει ότι και για τα μακαρόνια, ενώ όσον αφορά τις πατάτες, 2 μικρές ψητές αρκούν.

Κρέας και ψάρι

Προτιμήστε το άπαχο κρέας και φροντίστε να φτάνει στο πιάτο σας στο μέγεθος μιας παλάμης, χωρίς να ξεπερνάει τα 120 γραμμάρια. Τα ίδια γραμμάρια ισχύουν και για το κοτόπουλο, το οποίο καλό είναι να προτιμήσετε χωρίς την πέτσα, ενώ για το ψάρι υπολογίστε ως 140 γραμμάρια στο άπαχο ψάρι και 120 γραμμάρια στο λιπαρό –το μέγεθος της παλάμης παραμένει κι εδώ. Έχετε υπόψη σας ότι η μπριζόλα που παίρνετε από τον κρεοπώλη συνήθως ξεπερνάει τη μερίδα, γι’ αυτό φροντίστε να τη μοιράζετε στα δύο.

Γαλακτοκομικά

Μια μερίδα γαλακτοκομικά είναι ίση με 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και ένα κομμάτι τυρί ίσο με ένα σπιρτόκουτο, ενώ η συνιστώμενη δόση είναι 2 μερίδες την ημέρα.

Λαχανικά και σαλάτα

Αν και το πιθανότερο είναι εν προκειμένω οι περισσότεροι να τρώτε πολύ λιγότερο από αυτό που πρέπει, έχετε υπόψη σας ότι όσον αφορά τα ωμά λαχανικά πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 3-5 φλιτζάνια την ημέρα. Σκεφτείτε ότι μερίδα αποτελεί 1 μέτρια ντομάτα ή 2 φλιτζάνια λάχανο ή 2 φλιτζάνια μαρούλι κ.ο.κ. Η κυρία Κόκκαλη τονίζει επίσης ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας, μπορείτε να τρώτε περισσότερες μερίδες χωρίς τύψεις. Εξάλλου η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών συμβάλλει στην καλή υγεία και ευεξία.

Φρούτα

Στα φρούτα μεγέθους μήλου και πορτοκαλιού, μερίδα θεωρείται το 1 μετρίου μεγέθους φρούτο στο μέγεθος της γροθιάς. Μια μερίδα θεωρείται και 1 μπανάνα, 2 μεγάλα σύκα, 1 φέτα καρπούζι, 2 μανταρίνια κ.ο.κ. Αν πιείτε το χυμό τους, μην ξεπεράσετε το 1 μέτριο ποτήρι. Και στα φρούτα, πάντως, μπορείτε να ξεπεράσετε τις ποσότητες, καθώς η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που περιέχουν συμβάλλουν στην απώλεια λίπους, σύμφωνα με την ειδικό.

tips για να ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες σας

Μετράτε πάντα τα δημητριακά και τα ζυμαρικά σας με φλιτζάνια πριν τα καταναλώσετε

Αρχίστε να χρησιμοποιείτε ζυγαριά στη μαγειρική σας

Μετρήστε τα λάδια και τις σάλτσες αντί να τα περιχύνετε ανεξέλεγκτα, μένοντας πάντα κοντά στην ποσότητα μιας κουταλιάς της σούπας

Προτιμήστε να αγοράζετε ψωμί που δίνει μικρότερες φέτες

Προσέχετε τα ντιπ και τα τυριά στις πιατέλες σας

Εφαρμόζετε πάντα τον κανόνα ¼ πρωτεΐνη, ¼ υδατάνθρακες, ½ σαλάτα ή λαχανικά στο πιάτο σας

Σερβίρετε το επιδόρπιο σε μικρά μπολ

Φροντίστε να παραγγέλνετε μικρό καφέ (εσπρέσο) με ελάχιστη ζάχαρη κι αποφύγετε το αφρόγαλα, τη σαντιγί, τα σιρόπια κ.ο.κ.