Νεφρική νόσος: ποια είναι τα σημάδια;

02 Ιουλ. 2015 - 09:40 | Υγεία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 1 στους 9 ενήλικες πάσχει ενδεχομένως από χρόνια νεφρική νόσο χωρίς να το γνωρίζει.

Η απουσία εμφανών συμπτωμάτων που συνδέονται άμεσα με τα νεφρά, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και την επιβάρυνση της υγείας των νεφρών.

Δείτε, ωστόσο, ποια είναι εκείνα τα σημάδια που θα σας στείλουν το μήνυμα πως κάτι δεν πάει καλά με τους νεφρούς σας.

-Αλλαγές στην ούρηση

Οι αλλαγές στην ούρηση είναι ίσως το βασικότερο σύμπτωμα δυσλειτουργίας των νεφρών. Μπορεί να υπάρχει αύξηση ή μείωση της ποσότητας και της συχνότητας των ούρων, τα ούρα να είναι πιο σκούρα από ότι συνήθως ή να νιώθετε πως θέλετε να ουρήσετε χωρίς να το καταφέρνετε.

 -Αίμα στα ούρα

Η αιματουρία είναι βασικό σύμπτωμα της δυσλειτουργίας των νεφρών. Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

-Ούρα που αφρίζουν

Τα ούρα που αφρίζουν οφείλονται στη διαρροή της πρωτεϊνης από το σώμα του ατόμου και είναι σημαντικό στοιχείο στη διάγνωση της νόσου των νεφρών.

-Δυσκολία ή πόνος κατά την ούρηση

Αν δυσκολεύεστε ή πονάτε κατά τη διάρκεια της ούρησης αυτό σημαίνει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αν η λοίμωξη αυτή δεν αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, μπορεί να εξαπλωθεί στους νεφρούς και να προκαλέσει πυρετό και πόνο στην πλάτη.

-Ζαλάδες και αδυναμία συγκέντρωσης

Αναιμία και νεφρική νόσος συχνά συνδέονται και ως αποτέλεσμα έχουν τη μείωση του οξυγόνου στον εγκέφαλο, τη ζαλάδα, την κόπωση κ.α.

 -Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα

Τα δερματικά εξανθήματα και η φαγούρα, ενδεχομένως υποδηλώνουν νεφρική νόσο. Η νεφρική ανεπάρκεια, προκαλεί συσσώρευση αποβλήτων στο αίμα, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε έντονο κνησμό και εξανθήματα.

-Πρήξιμο

Όταν οι νεφροί δυσλειτουργούν και δεν αποβάλλουν τα περιττά υγρά, τότε παρατηρείται έντομο πρήξιμο στο σώμα και πιο συγκεκριμένα στα πόδια, στους αστραγάλους, στο πρόσωπο και στα χέρια.