Επικαιρότητα:

Η "ψηφιακή" αμνησία υπάρχει και αλλάζει τον τρόπο που θυμόμαστε!

03 Ιουλ. 2015 - 08:57 | Συμβαίνει γύρω μας

Πείτε την αλήθεια. Πόσο τηλεφωνικά νούμερα θυμάστε απέξω και πότε τα μάθατε; Πριν ή μετά την αγορά του νέου σας smartphone;

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, όσο περισσότερο βασιζόμαστε στα «έξυπνα» κινητά τόσο περισσότερο ξεχνάμε. Το πρόβλημα αυτό, που έχει ονομαστεί «ψηφιακή» αμνησία, έχει σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να προσαρμόζεται και να βασίζεται υπερβολικά στο κινητό και το πάντα προσβάσιμο διαδίκτυο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 Αμερικανοί και 6000 Ευρωπαίοι από έξι χώρες, ηλικίας άνω των 16 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 90% των Αμερικανών παραδέχτηκαν την εξάρτησή τους από τα κινητά και το internet και το 44% δήλωσε ότι η «έξυπνη» αυτή συσκευή περιέχει όλα τα στοιχεία, που χρειάζεται να θυμούνται.

Όσο για τα ευρωπαϊκά νούμερα, το 71% των συμμετεχόντων δεν μπορούσε να θυμηθεί το νούμερο των παιδιών τους, το 49% το νούμερο του/ της συντρόφου τους, ενώ το 47% μπορούσε ακόμα να θυμηθεί το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του από τα παιδικά του χρόνια. Το τελευταίο αυτό στοιχείο δείχνει ότι παλιότερα ήμασταν καλύτεροι στο να θυμόμαστε νούμερα σημαντικά στην καθημερινότητά μας.

Εξίσου σημαντικό είναι και το εύρημα ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό πανικοβάλλεται στην σκέψη ότι το κινητό τους είναι το μόνο μέρος, όπου αποθηκεύει φωτογραφίες και στοιχεία επικοινωνίας.