Επικαιρότητα:

Ροφήματα που βοηθούν στην γρήγορη απώλεια βάρους

01 Σεπ. 2015 - 09:24 | Διατροφή
Ροφήματα που βοηθούν στην γρήγορη απώλεια βάρους

Τα ερωτήματα πολλά, η σύγχυση μεγάλη. Τα ροφήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους, διότι συμβάλλουν στη ρύθμιση της πείνας και παράλληλα στην ενυδάτωση του οργανισμού και, επομένως, στην καλύτερη λειτουργία του. Ποια ροφήματα όμως θα πρέπει να εντάξει στο καθημερινό του διαιτολόγιο ένας άνθρωπος που προσπαθεί να χάσει βάρος; Ας μη ξεχνάμε πως ένας «αθώος» καφές γνωστής αλυσίδας καφετεριών μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες! Παρακάτω θα δούμε πώς μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ροφήματα χωρίς ενοχές, ενώ παράλληλα θωρακίζετε τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά.

Το θαυματουργό νερό

Το νερό είναι το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αποτελώντας περίπου το 60% του οργανισμού. Παρέχει μηδενικές θερμίδες και μας ενυδατώνει. Καλή ενυδάτωση σημαίνει καλή λειτουργία του μεταβολισμού και κατά συνέπεια εύκολη απώλεια βάρους. Πίνοντας νερό, έχετε μικρότερες πιθανότητες να ξεδιψάσετε τον οργανισμό σας με άλλα ροφήματα πλούσια σε απλά σάκχαρα, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, τα νέκταρ φρούτων κ.λπ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι μια από της μεγαλύτερες μελέτες που έχουν γίνει, η NHANES, έδειξε πως το 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ που προσπάθησαν να χάσουν βάρος, δήλωσαν πως ξεκίνησαν πίνοντας πολύ νερό. Καταναλώστε ημερησίως 6-8 ποτήρια νερό ή για μεγαλύτερη ακρίβεια και εξατομίκευση υπολογίστε 30ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους.

Πράσινο τσάι

Στην προσπάθεια απώλειας βάρους και το πράσινο τσάι συνιστά μια εξαιρετική επιλογή. Όχι μόνο δεν περιέχει θερμίδες, αλλά παράλληλα ενυδατώνει και ενισχύει τον οργανισμό με μικροθρεπτικά συστατικά, τις λεγόμενες κατεχίνες. Έρευνες έχουν δείξει πως συμβάλλει και στην απώλεια βάρους. Αν και οι μηχανισμοί δράσης του δεν είναι απόλυτα ακριβείς, πιθανολογείται πως αυξάνει τη δαπάνη ενέργειας, μειώνει την απορρόφηση λίπους και αυξάνει την καύση λίπους. Πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως η χορήγηση κατεχινών πράσινου τσαγιού με καφεΐνη σχετίστηκε με σημαντική μείωση του ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), του σωματικού βάρους και της περιφέρειας μέσης.

Καφές

Ο καφές αποτελεί ιδανική επιλογή για ρόφημα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μας κρατάει σε εγρήγορση και αυξάνει τη συγκέντρωση. Ο σκέτος καφές περιέχει μηδενικές θερμίδες (1 κουταλάκι του γλυκού 3-4 θερμίδες) και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-4 φλιτζάνια/ημέρα) μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να ρυθμίσει καλύτερα την όρεξη και το σάκχαρο στο αίμα, ενώ δρα θετικά ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Αν δεν μπορείτε να τον πιείτε σκέτο, υπολογίστε περίπου 20 θερμίδες για κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που προσθέτετε και περίπου 30 θερμίδες για κάθε 50 ml γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

Φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων

Οι φρεσκοστυμμένοι σπιτικοί χυμοί φρούτων περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες των φρούτων χωρίς την περιττή πρόσθετη ζάχαρη που περιέχουν οι χυμοί του εμπορίου. Προτιμήστε τους 100% φυσικούς χυμούς φρούτων και όχι τα νέκταρ φρούτων, γιατί περιέχουν έξτρα ζάχαρη. Μπορείτε να ενημερωθείτε για την ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει στους χυμούς διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες. Επιλέξτε 2-3 φρούτα της επιλογής σας (π.χ. πορτοκάλι, ρόδι, μπανάνα), φροντίστε να είναι εποχής, προσθέστε λίγη κανέλα ή τζίντζερ ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και θα έχετε ένα δυναμωτικό ρόφημα που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας γεμίσει με ενέργεια.

Το υγιεινό Milkshake

Ποιος είπε ότι απαγορεύονται στη δίαιτα; Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπλέντερ και πολύ φαντασία! Επιλέξτε γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, προσθέστε το αγαπημένο σας φρούτο ( π.χ. μπανάνα), λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης για επιπλέον γεύση (αντί για ζάχαρη), κανέλα ή κακάο σε σκόνη και το milkshake σας είναι έτοιμο. Πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες, χαμηλό σε λιπαρά αποτελεί ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αν θέλετε να το μετατρέψετε σε ρόφημα-επιδόρπιο πασπαλίστε λίγη τριμμένη σοκολάτα υγείας!

Χυμοί λαχανικών

Σε έναν αποχυμωτή φρούτων προσθέστε λαχανικά τις επιλογής σας, όπως καρότα, ντομάτα, σέλερυ, αγγούρι, αβοκάντο και κάντε συνδυασμούς ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας. Ένα τέτοιο ρόφημα μπορεί να καταναλωθεί μαζί με το πρωινό σας γεύμα ή να αντικαταστήσει 1 μερίδα σαλάτα. Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες 30-40 θερμίδες/ 240 ml, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Εύκολα και γρήγορα σας εξασφαλίζει 1 από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνετε στη διάρκεια της ημέρας.

Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής