Επικαιρότητα:

Όταν το παιδί παρουσιάζει καθυστέρηση στο λόγο του

22 Οκτ. 2015 - 09:40 | Παιδιά
Όταν το παιδί παρουσιάζει καθυστέρηση στο λόγο του

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένα νήπιο παρουσιάζει μια μικρή καθυστέρηση στην ομιλία του και ίσως χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Περιορισμένο λεξιλόγιο: Μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών, ένα παιδί θα πρέπει να έχει αναπτύξει ένα λεξιλόγιο 200 λέξεων και παραπάνω.

Δυσκολία στην προφορά συγκεκριμένων ήχων: Πολλά παιδάκια δυσκολεύονται να προφέρουν ορισμένα σύμφωνα (π.χ. το ρ). Σε κάποια, ο λόγος «καθαρίζει» μόνος του, ενώ άλλα χρειάζονται τη βοήθεια λογοθεραπευτή.

Δυσκολία στο σχηματισμό προτάσεων: Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να ενώσουν σωστά 4-5 λέξεις και να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Δε γίνεται αντιληπτό από τους άλλους: Εσείς είναι απόλυτα λογικό να καταλαβαίνετε το παιδί σας, αφού ζείτε μαζί του. Όμως, αν οι άλλοι δυσκολεύονται να καταλάβουν τι λέει, τότε ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Προτιμά να δείχνει, παρά να μιλά: Αν το παιδί μπορεί να πετυχαίνει αυτά που θέλει με κινήσεις ή χειρονομίες, τότε δε νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί με λέξεις. Εσείς όμως πρέπει να το ενθαρρύνετε να μιλά και να σας ζητά ό,τι θέλει.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν λόγο για πανικό από την πλευρά σας. Είναι απλά μικρές δυσκολίες που διορθώνονται εύκολα με τη βοήθεια ειδικού, αρκεί να απευθυνθείτε εγκαίρως.

 

 

govastileto