Επικαιρότητα:

Έρευνα-έκπληξη: 1 στους 4 άντρες δηλώνει ότι έχει κάθε μήνα… περίοδο!

20 Νοε 2015 - 13:53 | Άνδρας
Έρευνα-έκπληξη: 1 στους 4 άντρες δηλώνει ότι έχει κάθε μήνα… περίοδο!

Νέα βρετανική έρευνα δείχνει ότι ένας στους τέσσερις άντρες πιστεύει ότι βιώνει κάθε μήνα «περίοδο» όπως μια γυναίκα!

Τα συμπτώματα στην περίπτωση της «αντρικής περιόδου» είναι παρόμοια με αυτά της γυναικείας περιόδου, δηλαδή κράμπες, κούραση, νευρικότητα, λιγούρες και ευερεθιστότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών των οποίων ο σύντροφος έχει περίοδο δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η «αντρική περίοδος» αποτελεί πραγματικό φαινόμενο και όχι αποκύημα της αχαλίνωτης αντρικής φαντασίας! Επίσης, το ένα πέμπτο των γυναικών δηλώνουν ότι ο σύντροφός τους δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την περίοδό του τόσο καλά όσο εκείνες!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική ιστοσελίδα εξοικονόμησης χρημάτων vouchercloud.co.uk και περιελάμβανε 2.412 άτομα, άντρες και γυναίκες, που διατηρούσαν μόνιμη σχέση για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Οι απαντήσεις των αντρών συμμετεχόντων (50% από το συνολικό δείγμα) υπέδειξαν ότι περίπου ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26%) εκδηλώνουν συμπτώματα που παραδοσιακά έχουν συνδεθεί με την περίοδο. Τα βασικά συμπτώματα που ταλαιπωρούσαν τους άντρες ήταν η οξυθυμία (56%), η κούραση σε μεγαλύτερο από το συνήθη βαθμό (51%) και οι έντονες λιγούρες (47%).

Αρκετοί άντρες δήλωσαν επίσης ότι νιώθουν συνεχώς πείνα (43%), ότι νευριάζουν εύκολα (43%) και ότι έχουν ανεξήγητο φούσκωμα (15%). Μερικοί μάλιστα δήλωσαν πως πιστεύουν ότι έχουν ακόμη και κράμπες περιόδου (5%)!

Οι περισσότερες γυναίκες (περίπου 65%) δήλωσαν πως πραγματικά πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους έχει περίοδο όπως και οι ίδιες και ποσοστό 43% παραδέχθηκαν ότι παρέχουν στο σύντροφό τους ειδική υποστήριξη τις... δύσκολες μέρες του μήνα!

Ο Δρ Τζεντ Ντάιαμοντ, συγγραφέας του βιβλίου The Irritable Male (Το Ευερέθιστο Αρσενικό) υποστηρίζει τα παραπάνω ευρήματα, καθώς πιστεύει ότι η περίοδος δεν αποτελεί γυναικείο «προνόμιο». Έχει κάνει εκτενή έρευνα σχετικά με το φαινόμενο αυτό, στο οποίο έχει δώσει την ονομασία «σύνδρομο του ευερέθιστου αρσενικού».

«Θεωρούμε ότι οι γυναίκες λειτουργούν με βάση τις ορμόνες τους ενώ οι άντρες χρησιμοποιούν τη λογική τους», γράφει στο βιβλίο του ο Ντάιαμοντ, «όμως και στους άντρες παρατηρούνται ορμονικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας, θυμού, ερωτικής διάθεσης και ευερεθιστότητας».

Η θεωρία της «αντρικής περιόδου» δεν είναι κάτι καινούργιο, μελετάται εδώ και αρκετά χρόνια από τους επιστήμονες, αρκετοί από τους οποίους υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα των ορμονών στον άντρα επηρεάζονται από την κίνηση του φεγγαριού.

Κατά τη δεκαετία του ’50, ο Δανός επιστήμονας Άλλαν Έρσλεβ ανέλυσε δείγματα ούρων από άντρες και διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των ορμονών παρουσίαζαν διακυμάνσεις βάσει ενός κύκλου 30 ημερών. Παρατήρησε επίσης ότι η ανάπτυξη της αντρικής γενειάδας επηρεάζεται από τον κύκλο αυτό.

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 υπέδειξε ότι οι άντρες εκδηλώνουν συμπτώματα όπως αυτά που εκδηλώνουν οι γυναίκες πριν την περίοδό τους, χωρίς να παρατηρούνται διαφορές στην ένταση των συμπτωμάτων μεταξύ των δύο φύλων.

 

 

onmed