Επικαιρότητα:

Στοματίτιδα: Γιατί είναι πιο συχνή στα βρέφη - Ποια είναι τα είδη της

19 Ιαν. 2016 - 10:31 | Παιδιά
Στοματίτιδα: Γιατί είναι πιο συχνή στα βρέφη - Ποια είναι τα είδη της

Η στοματίτιδα είναι φλεγμονή του στόματος. Εκδηλώνεται στα χείλη, τη γλώσα και τα μάγουλα και συνοδεύεται από φουσκάλες και πόνο.

Στα βρέφη η στοματίτιδα προκαλείται τις περισσότερες φορές από τον παθογόνο μύκητα Candida.

Εμφανίζεται με λευκά στίγματα στη γλώσσα, τον ουρανίσκο και την εσωτερική πλευρά στα μάγουλα.

Η συγκεκριμένη μορφή στοματίτιδας στα μωρά δεν πονάει αλλά μπορεί να δυσκολέψει τη σίτιση.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει θεραπεία με σταγόνες ή στοματικό τζελ που περιέχει αντιμυκητισιακό φάρμακο.

Στοματίτιδα από μύκητα επίσης κινδυνεύουν να εμφανίσουν παιδιά που παίρνουν αντιβίωση (γιατί η αντιβίωση αλλάζει τη φυσιολογική χλωρίδα των βλεννογόνων) και τα παιδιά που κάνουν χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ξεπλένουν το στόμα τους μετά τις εισπνοές.

Ερπητική στοματίτιδα

Οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά μικρής ηλικίας που έχουν κολλήσει τον ιό από μέλος της οικογένειάς τους κάποια στιγμή, και η στοματίτιδα έρχεται ως αναζωπύρωση της προηγούμενης λοίμωξης.

Κάποιες φορές το παιδί εμφανίζει ερπητική στοματίτιδα όταν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει έρπητα στα χείλη, γι’ αυτό και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να έχουν επαφή (φιλί) με ανθρώπους που έχουν επιχείλιο έρπητα.

Η στοματική κοιλότητα του παιδιού γεμίζει με επώδυνες φουσκάλες που όταν σκάσουν παραμένουν ως έλκος και μπορεί να εμφανιστεί υψηλός πυρετός.

Είναι σημαντικό το παιδί να μην μεταφέρει με τα χέρια του τον ιό στο μάτι του, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της επιμόλυνσης που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την όραση του παιδιού.

Αφθώδης στοματίτιδα

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη και συνήθως εμφανίζεται σε περιόδους που ο οργανισμός του παιδιού είναι εξασθενημένος.

Μπορεί επίσης να οφείλεται στας εξής:

-Σιδηροπενική αναιμία

-Τροφικές αλλεργίες

-Χαμηλό ανοσοποιητικό

-Έλλειψη βιταμίνης Β12

Αυτή η στοματίτιδα δεν είναι κολλητική. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει έλκη στο στόμα, πυρετό και διογκωμένους αδένες στο λαιμό.

Ο πόνος είναι έντονος, ειδικά τις πρώτες ημέρες, γι' αυτό και παιδί δυσκολεύεται να καταπιεί.

Η διάρκεια της μπορεί να φτάσει και τις δύο εβδομάδες, ο πολύ έντονος πόνος όμως συνήθως υποχωρεί μετά την 4η ημέρα.

Δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την αφθώδη στοματίτιδα, εκτός από τζελ ή διαλύματα που απαλύνουν τον πόνο και εφαρμόζονται πριν το φαγητό, ώστε να μπορέσει το παιδί να ανακουφιστεί λίγο και να φάει.

Κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων δώστε στο παιδί να φάει δροσερά και μαλακά φαγητά. Αποφύγετε τα ξυνά, τα αλμυρά και οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τα έλκη