Θυρεοειδής: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

12 Φεβ. 2016 - 21:30 | Υγεία
Θυρεοειδής: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές του θυρεοειδούς και την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού υπογραμμίζεται σε νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ενδοκρινολογίας.

Δανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες ώστε να εξετάσουν πώς επηρεάζει ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Από το συνολικό δείγμα, 61.837 γυναίκες είχαν διαγνωσθεί με υποθυρεοειδισμό και 80.343 είχαν διαγνωσθεί με υπερθυρεοειδισμό.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με αυξημένο κατά 11% κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τον εκτιμώμενο κίνδυνο για το γενικό πληθυσμό.

Αντιθέτως, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με μειωμένο κατά 6% κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τον εκτιμώμενο κίνδυνο για το γενικό πληθυσμό.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Mette Sogaard, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ώρχους, επισημαίνει πως τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών επιδρούν περίπου όπως τα οιστρογόνα, κάτι που εξηγεί γιατί ο υπερθυρεοειδισμός συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.