Δουλεύεις μία πρωί και μία βράδυ; Μάθε από τι κινδυνεύεις!

02 Μαίου 2016 - 16:16 | Υγεία
Δουλεύεις μία πρωί και μία βράδυ; Μάθε από τι κινδυνεύεις!

 Επικίνδυνες για την υγεία και, δη των γυναικών, είναι οι εναλλασσόμενες βάρδιες τα βράδια, όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα!

Οι ερευνητές, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου «Brigham and Women» της Βοστώνης, εξέτασαν στοιχεία για περίπου 189.000 γυναίκες σε βάθος 24 ετών.

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, JAMA, από την έρευνα προέκυψε πως οι γυναίκες που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες τα βράδια, όπως για παράδειγμα οι νοσοκόμες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου!

Ο κίνδυνος, που προέρχεται από την απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, γίνεται πιο αισθητός μετά τα πέντε χρόνια εργασίας, ενώ, όταν η εναλλασσόμενη νυχτερινή απασχόληση διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια, τότε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος κατά 15% έως 18%.

Από την άλλη, όσο συχνότερα γίνονται αλλαγές στις νυχτερινές βάρδιες, ώστε μια εργαζόμενη να δουλεύει πιο αραιά τα βράδια, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος. Επίσης, όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει που μια γυναίκα έχει σταματήσει να δουλεύει σε νυχτερινές βάρδιες, τόσο πιο μειωμένος είναι ο κίνδυνος γι' αυτήν.

Οι ερευνητές τονίζουν πως δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες που δουλεύουν βράδυ τον ίδιο κίνδυνο, καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν κι άλλοι παράγοντες, όπως διατροφή, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης.